Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЛІКУВАННЯ АНТИБІОТИКАМИ:

symptoms.symptoms-products

ЛІКУВАННЯ АНТИБІОТИКАМИ

Лікування антибіотиками

Антибіотики — це група лікарських препаратів, дія яких спрямована проти бактеріальних інфекцій. Антибактеріальні препарати можуть діяти за кількома механізмами: знищувати мікроорганізми або припиняти їх розмноження, даючи можливість захисним силам організму їх знищити.

Антибіотики включають велику групу лікарських засобів, які поділяють за походженням, складом, активності проти певних видів бактерій. Різні антибіотики можуть застосовуватися для різних захворювань, для різних збудників. Водночас при ряді захворювань антибіотики не мають лікарської дії, не повинні застосовуватися і можуть завдати шкоди організму.

Які захворювання лікують антибіотиками

Існує велика кількість захворювань, при лікуванні яких ефективно застосовуються антибактеріальні препарати. Антибіотики призначаються при ангінах, гаймориті, бактеріальному запаленні легенів, циститі, пієлонефриті, інфекції шкіри, кісток, сполучної тканини та при багатьох інших хворобах. Препарати цієї групи призначають при гострих та хронічних бактеріальних інфекціях, в післяопераційний період, в деяких випадках в профілактичних цілях, щоб уникнути ускладнень у вигляді активізації інфекцій.

На цей час не існує універсальних антибіотиків, які підходять всім і лікують від будь-яких бактеріальних інфекцій. Є препарати широкого спектра дії, проте вони теж діють не на всі групи бактерій.

Є ряд захворювань, які не потрібно лікувати антибіотиками. Антибактеріальна терапія неефективна при вірусних захворюваннях (наприклад, при грипі, ГРВІ). Крім того, антибіотики не рекомендують застосовувати в разі неважких захворювань, з якими імунна система людини може впоратися самостійно (наприклад, при риніті).

Підбирати антибактеріальні препарати обов'язково повинен лікар, в іншому випадку ліки можуть завдати шкоди здоров'ю. Антибіотики можуть призначатися в таблетках, уколах, сиропах - форму вживання лікарського засобу також призначає лікар.

Які ризики несе неконтрольоване вживання антибіотиків

Якщо «призначати» собі антибіотики самостійно або приймати їх неправильно, то це несе певні ризики. Неправильне застосування цих лікарських засобів може призвести до антибіотикорезистентності – стійкості бактерій до антибіотиків. При неправильному застосуванні антибіотиків бактерії не знищуються, а мутують, стають сильнішими і перестають реагувати на ліки. Потім в разі серйозної інфекції, ви не зможете застосувати цей антибіотик, тому що він буде неефективним.

Крім того, вживання антибіотиків може призводити до ряду побічних ефектів. Найбільш поширені: нудота, втрата апетиту, діарея, алергічні реакції. Це також говорить на користь того, що застосовувати антибіотик без необхідності не варто.

Як правильно приймати антибіотики

  • Антибактеріальні препарати можна застосовувати тільки за призначенням лікаря.
  • Приймати антибіотики потрібно в дозах, призначених лікарем. Зменшення дози може не дати потрібного лікувального ефекту, а збільшення дози здатне підвищити ризик розвитку побічних дій.
  • Тривалість вживання повинна призначатися відповідно до інструкції до препарату. Якщо приймати препарат недостатньо довго, це може призвести до виникнення стійких форм бактерій.
  • Обов'язково потрібно враховувати особливості вживання – «до» чи «після» їжі потрібно приймати призначені ліки.
  • Уважно варто поставитися до вживання антибіотиків спільно з іншими препаратами – проконсультуватися з цього приводу з лікарем або фармацевтом.

Ставтеся до вживання антибактеріальних препаратів відповідально, використовуйте їх тільки за призначенням лікаря. Це допоможе використовувати препарати максимально ефективно та уникнути виникнення негативних ефектів від їх вживання.