Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КРОВОТЕЧА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КРОВОТЕЧА

Кровотеча

Кровотеча є порушенням, при якому кров потрапляє за межі судинного русла. Вона може бути зовнішньою, коли кров виливається назовні у зовнішнє середовище або внутрішньою (кров тече всередину органів або меж ними). При внутрішній кровотечі кров може виливатися в легені, шлунок, кишківник, селезінку, мозок і т.ін.

Кровотеча може бути як незначною, що не становить небезпеку, так і серйозною - вимагати термінового реагування та медичної допомоги.

Види кровотеч

Кровотечі виникають внаслідок пошкодження судин, тому їх класифікують в залежності від того, яку саме судину було пошкоджено:

  • Капілярна кровотеча. Розвивається при пошкодженні стінок капілярів. Кров тече повільним струменем. При незначному обсязі пошкоджень наявність капілярної кровотечі не вимагає обов'язкової медичної допомоги.
  • Венозна кровотеча. Спостерігається при пошкодженні стінок вен. Кров з рани в разі такій кровотечі тече повільно і має темний колір.
  • Артеріальна кровотеча. Це найнебезпечніший вид кровотеч, який може становити небезпеку для життя, вона розвивається внаслідок пошкодження артерій. Кров при такому типі кровотечі яскраво червоного кольору, витікає інтенсивно в пульсуючому ритмі.
  • Змішана кровотеча. Характерно для великих травм, які зачіпають одночасно вени, артерії та капіляри.

Може розвиватися також паренхіматозна кровотеча. Вона спостерігається при пошкодженні губчастої речовини кісток, печеристих тканин та паренхіматозних органів таких як печінка, легені, нирки, селезінка, підшлункова залоза. Це один з найбільш небезпечних видів кровотеч, яке важко зупинити.

Симптоми, що супроводжують кровотечі

Зовнішні кровотечі видно неозброєним оком і основна їх ознака - поява крові. Внутрішні кровотечі виявити складніше.

Додаткові симптоми кровотечі залежать від місця розташування рани, ступеня пошкодження, сили кровотечі. Як супутні симптоми при кровотечах можуть розвиватися запаморочення, слабкість, тахікардія, задишка, больові відчуття в животі, дуже темний або чорний кал, кров у сечі, переднепритомний стан.

Що потрібно робити при кровотечах

Якщо кровотеча виникла в результаті незначного порізу або подряпини, ви можете самостійно обробити рану антисептиком та прикрити лейкопластиром або бинтовою пов'язкою. Це досить проста процедура. Але важливо добре обробити рану, промити від сторонніх предметів та бруду, в іншому випадку в ній можуть розвинутися гнійні процеси.

Якщо рана під пов'язкою сильно мокне, місце поранення почервоніло, набрякло, підвищилася локальна температура в місці рани - треба терміново звернутися до лікаря.

В разі виникнення великих ран треба відразу ж звертатися до хірурга, щоб він промив, обробив рану, перев'язав або наклав шви.

Якщо кровотеча рясна, то першочергове завдання - зупинити кров, тому що велика крововтрата може становити загрозу життю. Для того, щоб зробити це, треба затиснути судину пальцями, накласти пов'язку або жгут. У разі, якщо кров витікає з рани занадто рясно і кровотеча не зупиняється, потрібна термінова медична допомога. Так в разі сильних артеріальних кровотеч рахунок може йти буквально на хвилини. Венозні кровотечі також можуть бути занадто сильними та вимагати термінової лікарської допомоги.

Якщо у вас виникла підозра, що сталася внутрішня кровотеча - також потрібно негайно викликати швидку допомогу.