Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КОРОТКОЗОРІСТЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КОРОТКОЗОРІСТЬ

Короткозорість

Короткозорість або міопія – це порушення зору, при якому є дефект рефракції ока. При цьому відхиленні фокус зображення знаходиться перед сітківкою, це призводить до того, що далеко розташовані предмети виглядають розмитими та нечіткими.

Короткозорість може бути вродженою чи набутою. Це досить широко поширене порушення зору, яке зустрічається приблизно у 25-30% населення планети. Цей стан потребує корекції, яка здійснюється за допомогою носіння окулярів, лінз або застосування лазерної хірургії.

Причини появи короткозорості

Короткозорість, як правило, розвивається в дитячому або підлітковому віці. Після чого порушення рефракції можуть зберігатися на одному рівні, або прогресувати.

Розвиток міопії може відбуватися двома шляхами:

  • очне яблуко збільшується в довжину,
  • збільшується заломлююча сила рогівки.

Серед причин, за якими розвивається короткозорість:

  • Спадкова схильність. Якщо короткозорість є в одного з батьків, ймовірність розвитку міопії у дитини становить близько 10%, а якщо короткозорість в обох батьків, ймовірність розвитку міопії у дитини становить 50%.
  • Недолік освітлення в момент тривалих зорових навантажень. Особливо сильно позначається недолік денного світла.
  • Тривалі зорові навантаження в статичному положенні, характерному для читання, перегляду комп'ютера або телевізора. Неправильна позиція тіла при читанні.
  • Незбалансоване харчування, при якому виникає хронічна нестача ряду важливих нутрієнтів.
  • Гормональні зміни в організмі.
  • Травми ока, при яких відбувалося зміщення кришталика.
  • Невдало проведена корекція зору.
  • Склероз кришталика.

Часто короткозорість виявляється одночасно з іншими захворюваннями, наприклад, такими як астигматизм, косоокість, кератоконус.

Симптоми короткозорості

Короткозорість може тривалий час залишатися непоміченою та виявлятися випадково при плановому відвідуванні офтальмолога.

Найчастіше короткозорість супроводжується зоровим стомленням, головними болями, людина починає гірше бачити в сутінках, при цьому прилеглі предмети бачить добре. З'являється потреба примружитися, коли дивишся на віддалені предмети.

На тлі короткозорості може розвинутися косоокість, монокулярний зір. Можуть виникнути такі ускладнення, як відшарування сітківки та сліпота.

Діагностика короткозорості

Для того, щоб діагностувати короткозорість, необхідно в першу чергу перевірити гостроту зору та встановити точні показники в діоптріях.

Також зазвичай призначаються додаткові обстеження, такі як скіаскопія, рефрактометрія, УЗД очей, офтальмоскопія. Це дозволяє не тільки зафіксувати наявність міопії, а й визначити причини її виникнення.

Лікування короткозорості

При короткозорості рекомендується носіння окулярів та контактних лінз. Лікування короткозорості може бути консервативним і хірургічним.

Консервативна терапія включає медикаментозну терапію, вживання вітамінів, ноотропних засобів, препаратів, які знімають спазм акомодації. Також рекомендується спеціальна гімнастика для очей, фізіопроцедури (магнітотерапія, рефлексотерапія та ін.). Апаратна стимулююча терапія. Особливу увагу звертають на гігієну зору, забезпечується щадний режим для очей.

У ряді випадків рекомендується хірургічна та лазерна корекція зору. При лазерній корекції змінюється форма рогівки, внаслідок чого змінюється заломлююча здатність ока та відбувається поліпшення зору. Якщо міопія дуже сильна, може знадобитися заміна кришталика. У цьому випадку на місце кришталика вставляється інтраокулярна лінза. Також можуть проводитися склеропластика, кератопластика і ряд інших хірургічних операцій.