Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title КЛІМАКТЕРИЧНИЙ СИНДРОМ:

symptoms.symptoms-products

КЛІМАКТЕРИЧНИЙ СИНДРОМ

Клімактеричний синдром

Клімактеричним синдромом називають характерний симптомокомплекс, що виникає в результаті природних процесів старіння жіночого організму. Середній вік настання менопаузи серед мешканок різних країн світу становить 48,8 років. Однак з першими ознаками старіння багато жінок стикаються вже після 35 років.

Слід зазначити, що настання менопаузи і фізіологічне старіння організму далеко не завжди накладають незгладимий відбиток на звичний спосіб життя жінок. Соціологічні опитування показали, що більше 90% з них продовжує вести активне трудове, інтимне і соціальне життя навіть в постменопаузальному періоді. Справлятися з неприємними симптомами клімаксу їм допомагає гормонотерапія, фітопрепарати, а також різні медикаментозні і немедикаментозні методи лікування.

Загальні відомості

Процес згасання репродуктивної функції у жінок починається з так званого менопаузального переходу. Як правило, він виникає після 45 років і характеризується прогресуючою варіабельністю менструального циклу. Менструації у таких жінок стають нерегулярними і з'являються все рідше. Зрештою у них настає менопауза — остання менструація в житті. Її діагностують ретроспективно, не раніше ніж через 12 місяців.

Після менопаузи кожна жінка переживає постменопаузу, для якої характерно репродуктивне старіння організму. В цей час виникають неприємні симптоми, які можуть доставляти жінці чимало дискомфорту в повсякденному житті.

Причини

Причиною настання менопаузи є природне зниження продукції жіночих статевих гормонів. Це відбувається в результаті виснаження фолікулярного запасу яєчників протягом життя жінки. Оскільки статеві гормони впливають на всі органи і системи, їх нестача призводить до ряду змін в жіночому організмі. Найчастіше такі зміни бувають неприємними і доставляють певний дискомфорт, в тому числі психологічний.

Симптоми

З проявами клімактеричного синдрому стикається більше 80% жінок, і тільки в 20% випадків клімакс протікає безсимптомно. Зовнішні прояви клімактеричних розладів досить різноманітні, однак найбільш частим симптомом є так звані "припливи" — вони спостерігаються у 50-85% жінок. Для них характерно різке розширення судин в області обличчя і шиї з почервонінням шкіри і рясним потовиділенням. Як правило, припливи починають проявлятися в перші роки постменопаузи.

Іншими частими симптомами клімактеричного синдрому є:

  • психоемоційні порушення;
  • сухість, свербіж або дискомфорт у піхві;
  • неприємні відчуття під час статевого акту;
  • атрофічні зміни статевих органів;
  • порушення сечовипускання.

На тлі клімактеричного синдрому у жінок починають швидше прогресувати гіпертонічна, жовчнокам'яна і сечокам'яна хвороба, цукровий діабет. У зв'язку зі старінням сполучної тканини у них розвиваються дегенеративно-деструктивні захворювання суглобів, а через активне вимивання кальцію з організму — остеопороз.

Діагностика і лікування

Як правило, діагностика клімактеричного синдрому не складає труднощів — його можна легко розпізнати за характерними ознаками. Суть його лікування полягає в зменшенні ступеня вираженості неприємних симптомів. З цією метою жінкам призначають гормонотерапію, яка компенсує дефіцит відсутніх статевих гормонів. Гормональні засоби не тільки надають симптоматичну дію, але і знижують ризик розвитку багатьох захворювань — раку шийки матки, хвороб суглобів, остеопорозу і т.д.

Для гормонотерапії найчастіше використовують гестагени, естрогени, а також комбіновані естроген-гестагенні препарати, які можуть призначати в циклічному або безперервному режимі.