Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ХІМІЧНИЙ ОПІК:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ХІМІЧНИЙ ОПІК

Хімічний опік

Хімічний опік - це опік, отриманий в результаті контакту з кислотами, лугами, солями важких металів та іншими хімічними речовинами. Найбільш часто реєструються хімічні опіки обличчя, кистей рук, стравоходу і шлунка. Як правило, хімічний опік на відміну від термічного, відчувається не відразу, на перших етапах впливу хімічної речовини болю може і не бути. Це підвищує ймовірність того, що агресивна хімічна речовина може пошкодити більш глибоко розташовані тканини. Тому, навіть з невеликою видимою площею пошкодження при хімічному опіку може вимагатися стаціонарне лікування.

Причини появи хімічних опіків

Хімічний опік може з'явитися при контакті з кислотами, лугами та рядом інших хімічних речовин.

Тяжкість опіку залежить від сконцентрованості речовини, яка його викликає, а також від тривалості впливу цієї речовини на тканини людини і площі ураження.

Симптоми хімічного опіку

Симптоматика хімічних опіків залежить від того, якою речовиною вони викликані і від ступеня опіку.

При опіках кислотами, на пошкодженій ділянці утворюється струп - це суха тверда кірка, що має різку і чітку межу. Якщо опік викликали луги - то також з'являється струп, але він пухкий, м'який, без чітких меж.

Кислотні опіки зазвичай пошкоджують поверхні тканини. Лужні більш небезпечні, тому що мають здатність проникати глибше, зачіпаючи більш глибокі тканини.

Колір пошкоджених тканин залежить від конкретної речовини, яка викликала опік. Так, наприклад, якщо опік виник при контакті з сірчаною кислотою, то колір потерпілої ділянки спочатку білий, а потім сірий. Якщо соляна кислота - то жовтий, якщо азотна кислота - то жовтувато-зеленуватий.

Особливість хімічних опіків в тому, що вплив речовини поступовий, без болю. При цьому вплив може тривати навіть після припинення контакту речовини з тілом.

Часто на місці контакту хімічної речовини зі шкірою з'являється свербіж і поколювання. Біль може виникати, якщо навколо уражених тканин розвивається запалення.

При контакті з хімічними речовинами і виникненні опіку потрібно негайно звернутися за допомогою до лікаря. І відразу ж потрібно надати медичну допомогу.

Найнебезпечнішим ускладненням, яке часто зустрічається є сепсис.

Ступені хімічних опіків

Опіки поділяють на 4 ступені тяжкості:

  • 1 ступінь тяжкості. Виникають слабке почервоніння, невеликий набряк тканин.
  • 2 ступінь тяжкості. Опік зачіпає більш глибокі шари шкіри. Почервоніння більш явне, також з'являються бульбашки з прозорою рідиною.
  • 3 ступінь тяжкості. Крім верхніх шарів шкіри уражається також підшкірна жирова клітковина. З'являються пухирі, наповненікровянистою рідиною. Порушується чутливість в області опіку.
  • 4 ступінь тяжкості. Уражаються не тільки шкіра, але і м'язи, сухожилля, кістки.

Перша допомога при хімічному опіку

  • Зняти одяг, якщо він забруднений агресивною хімічною речовиною.
  • Усунути залишки хімічної речовини зі шкіри.
  • Прикрити уражену зону сухою стерильною пов'язкою.

Якщо опік має хімічне походження, то не можна мазати його маслом або жирним кремом.

Діагностика та лікування хімічного опіку

Для того, щоб провести адекватне лікування, важливо правильно діагностувати ступінь опіку. Якщо у вас опік першого ступеня - спеціального лікування не потрібно. При другому ступені опіків, потрібна допомога лікаря, який може розкрити бульбашки, обробити рани антисептиком і призначити пов'язки зі спеціальними мазями. При більш сильних опіках потрібна термінова медична допомога.

Необхідно викликати швидку допомогу якщо:

  • Є ознаки шоку, людина втратила свідомість, спостерігається поверхневе дихання.
  • Площа опіку більше ніж 8 см і пошкоджена не тільки шкіра.
  • Постраждали очі, обличчя, область паху, сідниць, великі суглоби, а також порожнина рота і стравохід.
  • З'явився сильний біль.

Застосовувати мазі при хімічних опіках можна тільки після призначення лікаря, тому що деякі лікарські препарати можуть вступити в реакцію і тільки погіршити ситуацію.