Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ГІПОВІТАМІНОЗ:

symptoms.symptoms-products

ГІПОВІТАМІНОЗ

Гіповітаміноз

Гіповітамінозом називають стан, який виникає якщо кількість вітамінів, що надходять в організм, не забезпечує потреби організму в цих речовинах.

Вітаміни – це група органічних сполук, які необхідні нашому організму для нормальної роботи. Поряд з незамінними амінокислотами, жирами та мікроелементами вітаміни відносяться групі мікронутрієнтів, речовин, важливих для функціонування організму, які повинні обов'язково міститися в їжі. Вітаміни виконують ряд важливих функцій, працюють як каталізатори при різних ферментативних реакціях, беруть участь в гуморальній регуляції, відповідно, якщо ми недоотримуємо ці речовини, то «отримуємо» негативну реакцію організму у вигляді погіршення здоров'я та самопочуття.

Причини гіповітамінозу

Основних причин гіповітамінозу кілька:

  • Недостатній вміст вітамінів в їжі. Причиною гіповітамінозу може бути неправильний підбір продуктів в раціоні, надмірне вживання рафінованих, оброблених продуктів, дефіцит овочів, фруктів. Також привести до гіповітамінозу може надмірна термообробка продуктів, неправильне їх зберігання.
  • Проблеми з засвоєнням вітамінів організмом. При ряді захворювань травного тракту порушується всмоктування деяких вітамінів в кишківнику, що може призводити до гіповітамінозу.
  • Порушення обмінних процесів в організмі також можуть сприяти гіповітамінозу.
  • Вживання деяких лікарських засобів. Може блокувати вітамінну активність і тим самим призводити до гіповітамінозу.

Симптоми гіповітамінозу

Симптоматика гіповітамінозу залежить від того, якого вітаміну або групи вітамінів не вистачає. Для всіх видів гіповітамінозів характерні підвищена стомлюваність, сонливість, дратівливість, порушення апетиту.

  • При нестачі вітаміну С можуть виникати кровоточивість ясен, занадто часта поява синців, погіршення стану волосся, часті застуди.
  • Нестача вітаміну А призводить до погіршення стану шкіри, кон'юнктивітів, стоматиту, погіршення сутінкового зору.
  • Дефіцит вітаміну D дає швидку стомлюваність, поганий сон, біль в кістках, біль у м'язах, погіршення зору, розвиток карієсу.
  • Якщо в їжі занадто мало вітаміну В1, то спостерігаються погіршення апетиту, запори, біль в м'язах.
  • Дефіцит вітаміну В2 призводить до ураження слизової, стоматитів.
  • Гіповітаміноз РР провокує запалення шкіри, дерматити, набряки, слабкість, недоумство.
  • При нестачі В6 характерні симптоми: головні болі, шкірні проблеми, погіршення пам'яті, анемія.
  • Дефіцит вітаміну В9 призводить до втоми, дратівливості, анемії.
  • Брак вітаміну В12 дає слабкість, втому, анемію.
  • Дефіцит вітаміну Е супроводжується м'язовою слабкістю, відчуттям оніміння, погіршенням зору.

Діагностика та лікування гіповітамінозу

Якщо ви підозрюєте, що у вас гіповітаміноз, зверніться за допомогою до лікаря. Спеціаліст знає характерні симптоми нестачі того чи іншого вітаміну, зможе визначити, якої саме речовини вам не вистачає, призначить аналізи, щоб точно встановити вітамінний дефіцит.

Також важливо зрозуміти, в чому причина нестачі того чи іншого вітаміну. Якщо «виною» цьому нераціональне харчування – досить скоригувати раціон та пропити курс вітамінних комплексів, щоб нормалізувати стан.

Якщо ж причиною гіповітамінозу стали патології шлунково-кишкового тракту, то необхідно точно діагностувати проблему і підібрати лікування, яке допоможе нормалізувати стан.

Гіповітаміноз може не давати яскравих симптомів, але відчутно «псує життя». Щоб уникнути цього, при появі надмірної втоми, млявості, сонливості, дратівливості та інших симптомів гіповітамінозу, відразу ж звертайтеся до лікаря, своєчасно усувайте брак вітамінів та відновлюйте нормальне самопочуття.