Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Грибок стопи

symptoms.symptoms-for-title ГРИБОК СТОПИ:

symptoms.symptoms-products

ГРИБОК СТОПИ

Мікоз стоп є поширеним захворюванням, з яким щорічно стикаються мільйони чоловіків і жінок у всьому світі. Для хвороби характерний хронічний хвилеподібний перебіг із загостреннями в теплу пору року і ремісіями в зимовий період. Грибок найчастіше вражає міжпальцеві складки, нігтьові пластини і шкіру стоп.

Причини

Основними передумовами до грибкового ураження стоп є зниження стійкості організму до несприятливих факторів, а також зміни імунологічного та метаболічного статусу. Це часто трапляється при ендокринологічних порушеннях, хворобах крові, хронічних інфекційних і соматичних захворюваннях, тривалому прийомі антибіотиків, кортикостероїдів та цитостатиків.

Ризик розвитку мікозу також підвищують наступні фактори:

  • надмірна пітливість або сухість шкіри в області стоп;
  • різні нервово-трофічні порушення;
  • перенесені травми;
  • порушення мікроциркуляції і / або терморегуляції в нижніх кінцівках;
  • деякі особливості анатомічної будови стопи (плоскостопість, деформації пальців, вузькі міжпальцеві проміжки і т.д.).

Зараження грибком стоп може відбуватися при безпосередньому контакті з хворою людиною або інфікованими предметами. Факторами передачі інфекції можуть бути підлоги в лазнях і басейнах, мокрі рушники, банний інвентар, інструменти для манікюру і педикюру та інше.

Слід зазначити, що більша частина грибків з легкістю виживає в навколишньому середовищі, в тому числі в водах термальних джерел і лікувальних ваннах. Навіть в хлорованій і озонованій воді басейнів вони можуть зберігатися до 12-18 днів. Тому багато людей заражаються мікозами стоп під час відпочинку в подібних місцях.

Симптоми грибка стопи

Мікоз стоп може мати різний клінічний перебіг і, в залежності від цього, проявлятися різними симптомами. Тяжкість захворювання найчастіше визначається вірулентністю збудника, станом імунної системи людини і наявністю у неї супутніх хвороб, в тому числі нижніх кінцівок.

Основні клінічні типи грибка стоп:

  • Інтертригінозна (опріловидна). Характеризується пошкодженням шкіри між пальцями, появою неприємного запаху, свербежу і печіння. У патологічний процес часто залучаються бічні поверхні стоп, підошви і звід стопи.
  • Сквамозна. Проявляється помірно вираженим розлитим запаленням і лущенням шкіри підошов. Як правило, патологічні зміни з'являються симетрично на обох ногах.
  • Везикулопустульозна. Супроводжується утворенням дрібних висипних елементів (пустул) на зводі стопи, частіше без поширення на зону пальців.
  • Гостра. Характеризується гострим запаленням і утворенням дрібних виразок, тріщин і мацерацій на підошвах обох ніг. У багатьох хворих також з'являється яскраво виражений неприємний запах.

Діагностика і лікування

Діагностикою та лікуванням грибкових захворювань стоп займається лікар-дерматолог — саме до цього фахівця слід звертатися при появі характерних ознак хвороби. Діагноз ставлять на підставі клінічної картини мікоза, а також даних лабораторних методів дослідження (мікроскопічних, культуральних).

Для лікування грибка використовують переважно топічні засоби у вигляді мазей, кремів, порошків і / або аерозолів. У боротьбі з мікозами стоп найкращим чином зарекомендували себе такі протигрибкові препарати, як нафтифін, міконазол, кетоконазол, сертаконазол, тербінафін і ін. Хороший ефект дають і комбіновані препарати, що містять антимікотичні компоненти в поєднанні з кортикостероїдами.

При тяжких мікозах, що супроводжуються пошкодженням нігтів, хворим також можуть додатково призначати препарати системної дії в таблетках або капсулах. Найчастіше в таких випадках застосовують Гризеофульвін, Тербінафін, Флуконазол, Ітраконазол або Кетоконазол.