Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Гонартроз

Для лікування ГОНАРТРОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГОНАРТРОЗ

Гонартроз (артроз колінного суглоба) – дегенеративно-дистрофічне захворювання колінного суглоба. Розвиток патології супроводжується деформацією коліна з ураженням хряща суглобових поверхонь великої гомілкової та стегнової кісток.

Хвороба проявляє себе зниженням амплітуди рухливості в коліні, накопиченням рідини в суглобі та больовими відчуттями. Згодом хрящ стоншується і стирається, що може призвести до інвалідизації.

Причини розвитку гонартрозу

Безпосередньою причиною розвитку гонартрозу є проблеми живлення суглоба та порушення структури хряща. Патологія розвивається через вплив відразу декількох факторів, серед яких:

  • Зайва вага. Збільшує навантаження на колінний суглоб, що збільшує ризик розвитку гонартрозу. Найнесприятливішим варіантом вважається поєднання зайвої ваги та наявності варикозної хвороби ніг.
  • Травми. Значній частині реєстрованих гонартрозів передувала якась травма. Це могли бути пошкодження меніска, надриви зв'язок, переломи гомілки. Як правило, гонартроз розвивається через 3-5 років після травматичного випадку. У деяких випадках гонартроз може розвинутися швидше, через 2-3 місяці після ушкоджень.
  • Надмірні фізичні навантаження. Підвищують ризик травмування колінних суглобів і, як наслідок, розвиток гонартрозу.
  • Захворювання. Найрізноманітніші захворювання можуть провокувати розвиток гонартроза: артрити (ревматоїдний, псоріатичний, реактивний), хвороба Бехтерєва, подагра, деякі неврологічні захворювання, системні захворювання та порушення кровообігу.

Симптоми гонартрозу

Розрізняють три стадії захворювання, для кожної характерні свої симптоми гонартрозу:

  • На першій стадії. Періодично після навантажень виникають тупі ниючі болі. Іноді може виникати невеликий набряк суглоба.
  • На другій стадії. Болі стають сильнішими і з'являються частіше. Часто чути хрускіт в коліні. Виникає невелике обмеження рухливості суглоба та невелика деформація його. Найчастіше з'являється набряклість, в коліні може накопичуватися рідина.
  • На третій стадії. Сильний біль супроводжує людину майже постійно. Боляче ступити на ногу, зігнути коліно. Суглоб відчутно збільшується, деформується, змінюється хода. На пізніх етапах для ходьби доводиться спиратися на паличку.

Якщо захворювання не лікувати, це може призвести до руйнування суглоба, втрати рухливості ноги, інвалідності. Також хвороба змінює навантаження на хребет, що призводить до ряду захворювань хребетного стовпа (остеохондрозу, викривленню хребта, появи міжхребцевих гриж і т.ін.).

Діагностика гонартрозу

Припустити наявність гонартрозу лікар може за характерними симптомами та візуальними ознаками. Для того, щоб точно діагностувати захворювання, призначаються рентген, КТ або МРТ коліна. Для виявлення запалення можуть застосовувати УЗД дослідження.

Зазвичай в першу чергу призначається рентгенографія, однак на ранніх стадіях вона може не показати змін хряща. КТ та МРТ суглоба – більш точні діагностики. Причому якщо за допомогою КТ можна максимально чітко побачити стан кісткових структур, то МРТ дає можливість розглянути стан м'яких тканин.

Лікування гонартрозу

Чим раніше буде розпочато лікування гонартрозу, тим легше буде загальмувати деградацію хряща та зберегти рухливість суглоба.

У момент загострення рекомендується менше ходити, обмежити рух суглоба. Коли гострий період пройшов, рекомендується ряд немедикаментозних методів: масаж, лікувальна гімнастика, електрофорез, грязелікування.

Медикаментозне лікування включає застосування хондропротекторів, нестероїдних протизапальних препаратів, які можуть застосовуватися всередину у вигляді пігулок, або місцево у вигляді мазей, гелів та кремів. Також можуть призначатися ін'єкції глюкокортікостеродіов безпосередньо в суглоб. Підбирати препарати та спосіб їх застосування повинен лікар.

На пізніх стадіях консервативне лікування може виявитися нерезультативним. В цьому випадку рекомендується хірургічне втручання та заміна ураженої частини скелету протезом.