Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЗАПАМОРОЧЕННЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЗАПАМОРОЧЕННЯ

Запаморочення (паморочиться голова)

Запаморочення – це відчуття порушення орієнтації в просторі, що супроводжується відчуттям обертання. Щось подібне відчував, напевно, кожен.

Найчастіше запаморочення не є небезпечними для здоров'я, але іноді вони можуть бути симптомом серйозних захворювань. Тому, якщо голова паморочиться систематично або занадто сильно, то потрібно обстежитися і з'ясувати, чому це відбувається.

Cимптоми запаморочення

  • відчуття, наче все навколо рухається при статичному положенні,
  • порушення рівноваги,
  • нудота,
  • потемніння в очах під час різкої зміни положення тіла.

Симптоматика може дещо змінюватися в залежності від того, що провокує появу запаморочень.

Причини запаморочення

Голова може паморочитися під час різких змін положення тіла під час поїздки, або, наприклад, на каруселі, знаходженні на кораблі під час качки і т.ін. Такий стан можна описати, як дискомфортний. Він пов'язаний з особливостями роботи вестибулярного апарату, але якихось особливих неприємностей для здоров'я не несе.

Але в ряді випадків голова може систематично паморочиться при патологічних станах:

  • Доброякісне позиційне запаморочення проявляється в момент зміни положення голови. Одна з найбільш частих причин системних запаморочень. Причина його в патології внутрішнього вуха і накопиченні надлишків кристалів кальцію, які під час руху чинять тиск на рецептори вестибулярного апарату.
  • Хвороба Меньєра та вестибулярний неврит. Додаткова симптоматика: нудота, блювота, зниження слуху. При даній патології запаморочення посилюється під час спроб встати.
  • Порушення мозкового кровообігу та інсульт. Викликають запаморочення з відчуттям двоїння, відчувається слабкість в руках та ногах, порушується координація рухів. Хворобливі симптоми проявляються без наростання, відразу інтенсивно.
  • Захворювання шийного відділу хребта. До запаморочень додається почуття дезорієнтації. Симптоматика посилюється в момент руху, особливо шиєю.
  • Новоутворення головного мозку. Спричиняють запаморочення у разі якихось певних положень тіла.
  • Черепно-мозкова або «хлистова травма». Також може стати причиною сильних запаморочень.
  • Запалення внутрішнього вуха. Додаткові симптоми: можуть також спостерігатися виділення з вуха та падіння слуху.
  • Базилярна мігрень. Характеризується тим, що запаморочення з'являються перед головним болем.
  • Перилімфатична фістула. Додатково з'являються шум, дзвін у вухах, зниження слуху та іноді блювота.

Голова може паморочитися через вживання лікарських препаратів, наприклад, антибіотиків. Також запаморочення може виникнути під час панічних атак, перевтомі, депресії.

І це далеко не повний список станів, що викликають запаморочення.

Діагностика і лікування причин запаморочення

Запаморочення – це симптом, тому треба лікувати не його, а захворювання, які його спричиняють.

Спровокувати запаморочення можуть понад 80 захворювань різних органів та систем, тому знайти причину того, від чого паморочиться голова, може бути досить складно.

Для того, щоб діагностувати запаморочення, насамперед потрібно пройти огляд у невропатолога. Він перевірить рефлекси та проведе низку інших діагностичних тестів. Також лікар призначить необхідні обстеження. Це можуть бути УЗД судин шиї та голови, ЕКГ, біохімія крові, МРТ головного мозку. В разі необхідності можуть призначатися й інші дослідження.

Після того, як причини запаморочення з'ясовані, підбирається лікування. Крім лікарських засобів, необхідних для терапії основного захворювання, можуть призначатися також нейромедіатори, ноотропи, вестібулолітикі, вазотоніки, антиоксиданти, вітаміни.

Самолікування при запамороченнях неприпустимо. Ставити діагноз та призначати ліки обов'язково повинен лікар.