Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГІПОГАЛАКТІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГІПОГАЛАКТІЯ

Гіпогалактія

Гіпогалактія – найпоширеніша проблема лактації у жінок, що годують. Це стан, коли молочні залози жінки функціонують недостатньо добре, в результаті дитина не може у необхідній кількості отримати грудного молока.

Однак для немовляти дуже важливо пити достатньо молока, адже з ним він отримує необхідні для росту та розвитку поживні речовини. В результаті гіпогалактія може призводити до уповільнення росту маси тіла малюка, його неспокійної поведінки.

Причини гіпогалактії

Гіпогалактія – досить поширене явище, і чинників, які можуть його спровокувати, досить багато. Серед основних:

  • Вроджені генетично обумовлені збої в роботі залоз.
  • Гормональні порушення. Дисбаланс у виробництві естрогенів, гестагену, пролактину, ЛГ, ФСГ.
  • Ряд захворювань. Наприклад, анемія, ряд інфекційних хвороб.
  • Вік мами старше 35 років. З віком здатність грудей до лактації зменшується і число активнихлактоцитів знижується.
  • Патологічна вагітність та пологи.
  • Кесарів розтин. При кесаревому розтині ризик появи гіпогалактії в 3 рази вище.
  • Захворювання молочних залоз.
  • Пізнє або занадто рідкісне прикладання до грудей.
  • Неповне спорожнення молочної залози.
  • Фізичні та психічні перевантаження жінки, хронічний недосип.
  • Вживання деяких лікарських препаратів.
  • Неправильне харчування,незбалансоване меню, недолік калорій в раціоні.

Види гіпогалактії

Виділяють ранню та пізню гіпогалактію. Про ранню кажуть, якщо спостерігається нестача молока в перші 10 днів після пологів. Пізня - якщо зниження лактації виникає через 10 днів та пізніше.

Також розрізняють первинну та вторинну гіпогалактію. Первинна виникає через захворювання або гормональні порушення, які були присутні ще до вагітності і пологів. Це досить рідкісна форма порушення лактації. Вторинна гіпогалактія виникає вже після пологів на тлі неправильного вигодовування, нерегулярного незбалансованого харчування, інфекційних хвороб і т. ін.

Симптоми гіпогалактії

Головні симптоми гіпогалактії – примхливість, тривожність дитини, крики, коли її намагаються відняти від грудей. Час годування при гіпогалактії сильно збільшується. Або ж при сильній нестачі молока дитина може просто відмовлятися брати груди.

Запідозрити гіпогалактію можна, якщо дитина недостатньо набирає у вазі, якщо за добу збільшення маси тіла становить менше ніж 20 грамів.

Діагностика гіпогалактії

Для того, щоб діагностувати гіпогалактію та зрозуміти її причини, необхідно пройти огляд лікаря і зробити необхідні обстеження.

Якщо спостерігається характерна картина стану, і лікар непромацує будь-яких ущільнень у грудях, то зазвичай достатньо зробити лабораторні аналізи на гормони. В першу чергу визначається рівень пролактину. Також може призначатися УЗД молочних залоз.

У деяких випадках, якщо є підозра, що причиною є пухлина гіпофіза - може призначатися рентген або КТ гіпофіза, також можливі інші додаткові обстеження.

Лікування гіпогалактії

Для того, щоб боротися з недостатністю молока, потрібно з'ясувати причини цього і впливати на них.

Зазвичай лікування гіпогалактії включає:

  • Правильну організацію грудного вигодовування. Рекомендується прикладати дитину до грудей кожні 1.5-2 години. Обов'язково зціджувати молоко, якщо воно залишилося.
  • Медикаментозну терапію. Призначаються препарати, які стимулюють лактацію.
  • Корекцію способу життя. Приділяється увага сну, правильному харчуванню, зниженню рівня стресів.

Якщо виявлені захворювання, які вплинули на лактацію, то проводиться їх лікування. З цією метою можуть призначатися: гормональні препарати, імунокоректори, антибіотики і т.ін.

Правильно обрана тактика допоможе відновити нормальну лактацію та забезпечити малюка достатньою кількістю живильного молока.