Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Гепатит

Для лікування ГЕПАТИТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГЕПАТИТ

Гепатитами називають велику групу захворювань, для яких характерне запалення печінкової тканини і загибель клітин печінки (гепатоцитів). Найчастіше хворобу викликають вірусні інфекції, інтоксикації і аутоімунні захворювання. Гепатит може мати гострий або хронічний перебіг. В одних випадках він протікає легко і закінчується одужанням, в інших — викликає серйозні ускладнення у вигляді фіброзу, цирозу і навіть раку печінки.

Симптоми

Гострий гепатит має характерну клінічну картину, яка дозволяє легко розпізнати хворобу. Його найбільш явним симптомом є жовтяниця — пожовтіння шкірних покривів і білків очей. Разом з тим у хворого з'являються тянучі в правому підребер'ї, підвищується температура тіла, знебарвлюється кал, а сеча набуває коричневого кольору. Іноді початок гострого гепатиту може нагадувати грип — людину турбує жар, озноб, головний біль, ломота в тілі, загальна слабкість і нездужання.

Хронічний гепатит має слабко виражені симптоми або зовсім протікає безсимптомно. Для нього характерне збільшення розмірів печінки, тяжкість і тупі болі в правому підребер'ї, погіршення самопочуття після вживання жирної, гострої або пряної їжі.

Причини

Гепатити розвиваються при впливі різних факторів, які можуть пошкоджувати паренхіму печінки.

Залежно від причини виділяють кілька видів запалення печінки:

  • Інфекційні (або вірусні). Розвиваються в результаті зараження одним з вірусів гепатиту — A, B, C, D або E. Заразитися можна при вживанні інфікованих продуктів або води, переливанні зараженої крові, незахищеному статевому акті, а також під час інвазивних медичних процедур. Вірусні гепатити найчастіше мають гострий перебіг, однак деякі з них (В, D) можуть переходити в хронічні.
  • Алкогольний гепатит. Розвивається при систематичному вживанні алкоголю і зазвичай має хронічний перебіг. Досить часто призводить до фіброзу, цирозу і жирового переродження печінки.
  • Лікарський (медикаментозний) гепатит. Виникає в результаті токсичного впливу на клітини печінки деяких ліків або їх комбінацій. Як правило, має сприятливий прогноз і виліковується при своєчасній відміні гепатотоксичного засобу.

Набагато рідше гепатит розвивається на тлі бактеріальних і паразитарних інфекцій, специфічних інфекційних і аутоімунних захворювань. Деякі види гепатитів (B, G) мають вертикальний механізм передачі, тобто передаються від матері до дитини під час вагітності та пологів.

Діагностика і лікування

Запідозрити гепатит можна за характерними клінічними симптомами — жовтяницею, болями у правому підребер'ї, потемнінням сечі і знебарвленням калу. Крім цього, в аналізі крові хворих завжди визначається підвищений рівень білірубіну і амінотрансфераз (АЛТ і АСТ) — ферментів, які є маркерами пошкодження печінки.

Для визначення етіології захворювання використовують специфічні лабораторні методи дослідження (ПЛР, ІФА, вірусологічні методи). Вони дозволяють виявити вірусні частки або антитіла до них в крові пацієнта, що, в свою чергу, дає можливість поставити достовірний діагноз.

Різні види гепатиту лікують різними групами лікарських препаратів. Наприклад, при гепатитах В, С і Е призначають противірусні засоби, які перешкоджають подальшому розмноженню вірусу. А при аутоімунних і токсичних ураженнях печінки застосовують глюкокортикостероїди у вигляді базисної терапії. Хворим з вираженою інтоксикацією проводять дезінтоксикаційну терапію за допомогою інфузійних розчинів глюкози, альбуміну, плазми крові і т.д.

В комплексне лікування гепатиту також включають вітаміни групи В, гепатопротектори і метаболічні препарати, що регулюють обмін речовин в клітинах печінки.