Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГЕМАТОМА (СИНЕЦЬ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГЕМАТОМА (СИНЕЦЬ)

Гематома (синець)

Гематомою називають локальне скупчення крові або її згустків в м'яких тканинах, що виникає переважно внаслідок ударів і травм. Вона може утворюватися в результаті розривів як великих кровоносних судин, так і капілярів. Для гематоми характерно формування в травмованій ділянці тіла обмеженої порожнини, що містить рідку або згорнуту кров.

Найбільш розповсюдженим різновидом гематоми є звичайний синець.

Причини

У більшості випадків причиною утворення гематом є забої — закриті ушкодження м'яких тканин, що виникають при падіннях, при ударах тупим предметом і т.д. Вплив травмуючого фактора призводить до розривів стінок дрібних кровоносних судин і витікання крові в підшкірну клітковину, м'які тканини, м’язи або різні порожнини організму.

Крім ударів причиною гематоми може бути інтенсивне розтягнення або здавлення тканин кістками при переломах і вивихах. У такому випадку крім синця у людини є серйозна травма, яка потребує невідкладної лікарської допомоги і негайного лікування.

Симптоми

Зовнішні прояви гематоми багато в чому залежать від її тяжкості і локалізації. Якщо підшкірні синці добре помітні неозброєним оком, то внутрішньопорожнинні і внутрішньочерепні крововиливи виявити набагато складніше. На них можуть вказувати непрямі симптоми, характерні для ураження того чи іншого органу.

У клінічній практиці найчастіше зустрічаються підшкірні гематоми, які проявляються такими симптомами:

  • зміна кольору шкіри на синій, фіолетовий або лілово-червоний;
  • неприємна ниючий біль в місці удару;
  • поява припухлості;
  • локальне підвищення температури шкіри;
  • труднощі при русі травмованої кінцівкою.

При супутній наявності перелому або вивиху людину може турбувати різкий біль, порушення рухливості кінцівки і видима деформація травмованого суглоба або кістки. У такому випадку потрібно якомога швидше звернутися до фахівця і пройти обстеження.

Невідкладна допомога

У разі забиття першим кроком в наданні невідкладної допомоги хворому є використання холоду. До забитого місця слід прикласти міхур з льодом або рушник, змочений холодною водою. Це полегшить больові відчуття, допоможе призупинити формування гематоми і в подальшому прискорить одужання.

Діагностика і лікування

Невеликі підшкірні гематоми не вимагають особливого лікування і зазвичай розсмоктуються самостійно, без сторонньої допомоги. Однак великі синці, що супроводжуються іншими ушкодженнями, а також внутрішньопорожнинні і внутрішньочерепні крововиливи, зазвичай вимагають серйозної спеціалізованої допомоги лікарів.

При підозрі на важкі травми хворим роблять рентгенографію, КТ або МРТ, після чого вирішують питання лікування та подальших дій.