Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Галюцинації

symptoms.symptoms-for-title ГАЛЮЦИНАЦІЇ:

symptoms.symptoms-products

ГАЛЮЦИНАЦІЇ

Галюцинаціями називають серйозні порушення сприйняття, при яких людині вважається те, чого насправді не існує. Хворий може помічати неіснуючі предмети, чути голоси або відчувати запахи, яких насправді немає. Важливо знати, що галюцинації є одним з найбільш частих симптомів психічних розладів.

Галюцинації не слід плутати з ілюзіями, для яких характерно спотворене сприйняття зовнішніх подразників. Якщо при галюцинаціях видимих людиною об'єктів не існує, то при ілюзорному сприйнятті вони є, але представляються хворому абсолютно не такими, як в реальності.

Види галюцинацій

Залежно від характеру та змісту фахівці виділяють декілька видів галюцинацій : слухові, зорові, нюхові, смакові, тактильні і так далі. Також галюцинації бувають істинними та неправдивими. При істинних галюцинаціях неіснуючі об'єкти проектуються в навколишній світ і виглядають як частина реальності, а при неправдивих спотворення реальності відбувається в голові хворого - він може подумки спілкуватися з кимось або вважати, що на його свідомість та рішення впливають ззовні.

Приклади галюцинацій :

  • поява неправдивих образів людей, що померли, неживих об'єктів, тварин (щурів, комах, змій і так далі);
  • чутність неіснуючих звуків або голосів, що обговорюють хворого або наказують йому що-небудь зробити;
  • почуття повзання комах по тілу, неприємні тактильні відчуття, поява сильного болю в тілі, різкого жару або холоду.

Окремо виділяють так звані гіпнагогічні галюцинації, які властиві доки ще здоровим людям. Вони виникають при засипанні та характеризуються баченням чудовиськ, дивних рослин або інших незрозумілих об'єктів. Такі галюцинації часто провіщають психічний розлад, що наближається, тому при їх появі треба якнайшвидше звертатися до фахівця.

Особливості

Головними відмінностями галюцинацій є нав'язливість та непідконтрольність. Хворих неможливо переконати в тому, що галюцинаторних об'єктів в реальності не існує. Найчастіше вони наполегливо доводять своє, детально описуючи образ, що привидівся. В деяких випадках хворі не признаються в наявності галюцинацій, проте поведінка видає їх. Наприклад, розмовляючи з лікарем, людина з галюцинаціями може ненавмисно відмахуватися від нав'язливого голосу, промовляючи "не заважай, я зайнятий", або проганяти неіснуючих щурів, павуків і так далі.

Причини

Найбільш частою ознакою психічних розладів є істинні та неправдиві слухові галюцинації. Вони можуть виникати при шизофренії, психозах, епілепсії, старечій деменції та деяких інших захворюваннях. Що стосується зорових, тактильних, смакових та нюхових галюцинацій, вони можуть з'являтися при ряду інших хвороб, не пов'язаних з розладами психіки.

Можливі причини галюцинацій :

  • травми та новоутворення головного мозку;
  • інсульти;
  • третинний сифіліс;
  • інфекційні захворювання;
  • хвороби серцево-судинної системи;
  • тривале безсоння;
  • вживання наркотиків або грибів галюциногенів;
  • систематичне зловживання алкоголем;
  • неконтрольований вживання психостимуляторів.

Галюцинації - це украй тривожний симптом, який завжди говорить про серйозні проблеми із здоров'ям. Тому при появі перших же ознак спотворення сприйняття необхідно звертатися за медичною допомогою. Фахівці проведуть огляд і повноцінне обстеження, після чого ставлять діагноз та призначають оптимальне лікування. Слід розуміти, що чим раніше хворий звернувся по допомогу, тим більше у нього шансів на одужання.