Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ФІЛЯРІАТОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ФІЛЯРІАТОЗ

Філяріатоз

Філяріатозом називають паразитарне захворювання людини, що викликається тропічними хробаками філяріями (нитчатками). Всього існує кілька видів гельмінтів, які здатні викликати хворобу, проте найбільш поширеними є Dirofilaria repens і Dirofilaria immitis. Саме ці два паразита частіше всього викликають розвиток філяріозу.

Слід зазначити, що найбільша поширеність філяріатозу спостерігається в країнах з тропічним та субтропічним кліматом. Хворобою страждають переважно жителі Азії, Африки, Південної Америки і островів Тихого океану. Однак в останні роки випадки філяріозу були виявлені і в країнах Східної Європи, що може бути обумовлено зміною клімату.

Причини

Причиною розвиток філяріозу у людини є зараження хробаками, які є збудниками хвороби. Джерелом інфекції зазвичай виступають кровоссальні комахи — комарі, мошки, гедзі, мокреці і т.д. Саме вони заносять на тіло людини мікрофілярії — личинки паразита, які проникають в організм через ранки і дрібні тріщини на шкірі.

Місцем проживання філярій в організмі людини є кровоносні судини, лімфатичні вузли, а також підшкірна клітковина. Там паразити досягають статевої зрілості і починають народжувати живих личинок. При укусах личинки потрапляють до організму комах, які є переносниками хвороби.

Симптоми

Філяріоз може мати безсимптомний перебіг, викликати гострі алергічні реакції або хронічні стани. У багатьох людей інфекція довгий час ніяк не проявляється, що істотно ускладнює діагностику і сприяє подальшому поширенню хвороби.

У разі розвитку алергічного синдрому хворих турбують:

  • підвищення температури тіла;
  • набряки;
  • кашель;
  • задишка;
  • висип на шкірі.

Симптоми алергії зазвичай з'являються через 3-18 місяців після зараження і зберігаються від декількох тижнів до кількох місяців.

Протягом 2-7 років у інфікованих людей з'являються ознаки хронічного філяріатозу. Як правило, у них виникає лімфатичний набряк тканин і так звана слоновість — потовщення шкіри. Все це призводить до вираженої деформації кінцівок, яка порушує соціальну адаптацію людини, погано впливає на її психічне здоров'я і позбавляє можливості повноцінно працювати та заробляти собі на життя.

На тлі хронічного лімфатичного набряку і слоновості у багатьох хворих спостерігаються гострі напади запалення шкірних покривів, лімфатичних вузлів і судин. Вони вкрай небезпечні гнійно-септичними ускладненнями, що можуть призводити до летального кінця

Діагностика і лікування

Основним методом діагностики філяріозу є мікроскопія мазків і товстих крапель крові, забарвлених за Романовським-Гімзою. Дослідження дозволяє виявити личинки філярій в крові хворого, що і служить підтвердженням діагнозу. При наявності онхоцеркоза у пацієнтів можуть знаходити личинки ще й в зрізах шкіри, в очах і т.д.

Для лікування філяріозу зазвичай використовують комбінацію з двох-трьох протипаразитарних препаратів (Альбендазол, Івермектин, Діетилкарбамазін). В багатьох випадках медикаментозна терапія дозволяє перемогти хворобу і вивести всі мікрофілярії з кровотоку хворих людей. Однак нерідко для успішної боротьби з філяріозом потрібно вдаватися до хірургічного втручання.