Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ФОБІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ФОБІЯ

Фобія

Фобією називають безпідставний інтенсивний страх, який виникає по відношенню до певних об'єктів, ситуацій і / або обставин. В результаті цього у людини з'являється надмірна тривожність, яка змушує її всіма силами уникати певних речей або подій. Деякі люди можуть розуміти необгрунтованість своїх страхів, але, тим не менш, це не допомагає їм впоратися з тривогою.

За статистикою, з різного роду фобіями протягом життя стикається більше 13% людей, причому більша їх частина — жінки. Однак у чоловіків набагато частіше зустрічаються серйозні порушення, здатні негативно впливати на характер і протікання життя (наприклад, тривожний розлад особистості).

Причини

Розвитку фобій сприяють спадкова схильність і природжена фізіологічна схильність до тривоги. У більшості людей з тривожними розладами визначається дефіцит гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) — гальмівного нейромедіатора з «заспокійливою» дією.

Поштовхом до появи фобій завжди служать зовнішні фактори:

  • пережиті в минулому шокуючі події;
  • травмуючий досвід;
  • внутрішні особистісні конфлікти;
  • дія захисних механізмів психіки;
  • особливості виховання і характеру людини.

Слід зазначити, що зовнішні чинники не є єдиною причиною фобій. Вони виступають своєрідним тригером, який провокує появу тривоги у схильних до цього людей. Саме тому при впливі одних і тих же травмуючих обставин в однієї людини може розвинутися тривожний розлад, а в іншої — ні.

Симптоми

Клінічні прояви фобій залежать в першу чергу від їх типу і ступеня вираженості. У легких випадках людину може турбувати слабо виражена тривожність, яку вона з успіхом переносить, зіткнувшись з лякаючим подією. У важких випадках у хворого виникає сильна паніка або навіть панічні атаки — болісні напади тривоги, що супроводжуються безпричинним страхом і вегетативною симптоматикою.

Всього виділяють кілька видів фобій:

  • Соціальні — характеризуються страхом пильної уваги з боку інших людей під час соціальних контактів. Людина може боятися бути приниженою, збентеженою, чи не виправдати чиїхось очікувань. Зовні це може проявлятися тремтінням в руках, припливом крові до обличчя, посиленим потовиділенням і помітним сум'яттям.
  • Специфічні — супроводжуються невмотивованим страхом специфічних речей або подій, які в нормі не викликають тривоги у звичайних людей. Частіше всього об'єктами страху є досить незвичайні речі або явища. В якості прикладу специфічних фобій можна привести трипанофобію (страх ін'єкцій), одонтіафобію (страх стоматологів), зоофобію (боязнь певних тварин — змій, павуків і т.д.).
  • Тривожний розлад особистості — проявляється надмірною замкнутістю, униканням соціальних взаємодій і підвищеною чутливістю до можливих негативних оцінок оточуючих. Хворі можуть вважати себе непривабливими і боятися, що оточуючі будуть відчувати до них неприязнь. У багатьох людей наявний страх бути осміяними, приниженими і т.д.

Діагностика і лікування

Головною ознакою різних фобій є стійкий страх з приводу якоїсь конкретної ситуації або об'єкта. При цьому він повинен зберігатися протягом тривалого часу — як мінімум 6 місяців.

Діагностичні критерії фобій:

  • негайна поява страху кожен раз при зіткненні з провокуючим фактором;
  • намагання за всяку ціну уникнути лякаючого досвіду;
  • невідповідність сили страху фактичній загрозі;
  • труднощі в соціальному житті і професійній діяльності.

Всі фобії лікуються за допомогою когнітивно-поведінкової психотерапії та фармакотерапії. Для боротьби з проблемою найчастіше використовують метод експозиційної терапії, суть якого полягає в поступовому звиканні до фактору, що викликає тривогу. Разом з тим хворим призначають лікарські засоби — седативні препарати або транквілізатори.