Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ДОПОМОГА ПРИ КЛІЩОВОМУ ЕНЦЕФАЛІТІ:

symptoms.symptoms-products

ДОПОМОГА ПРИ КЛІЩОВОМУ ЕНЦЕФАЛІТІ

Укус кліща. Допомога при кліщовому енцефаліті

Укус кліща досить небезпечний, хоч він і безболісний. Річ у тому, що кліщі є переносниками низки інфекційних хвороб, одна з яких – кліщовий енцефаліт. Це небезпечне вірусне захворювання, при якому уражається центральна нервова система. Хвороба може призвести до інвалідності, а в деяких випадках навіть призвести до смерті.

Як відбувається зараження кліщовим енцефалітом

Переносником кліщового енцефаліту є іксодові кліщі. Найчастіше їх можна зустріти у лісі. Кліщ сидить на траві або невисоких кущах на тонких стеблах і чекає на свою «здобич». Коли повз проходить людина або тварина, він переміщається на одяг і за допомогою спеціальних мікрокігтиків закріплюється на ньому. Потім переповзає туди, де є доступ до шкіри, вибирає зручне для себе місце з ніжною шкірою і впивається в тіло.

Укуси кліща безболісні, тому що він випускає знеболювальну речовину. Живиться кліщ кров'ю та інфікування відбувається через кров. Коли він наїсться, то сам відпадає, проте зазвичай людина виявляє його на стадії, коли він міцно присмоктався до тіла.

Як видалити кліща

Правильніше звернутися до лікаря, щоб він провів усунення кліща якісно, ​​прибравши його повністю і не допустив запального процесу в місці укусу. Якщо ж такої можливості немає, можна зробити це самостійно за допомогою пінцету, затиску або спеціального пристосування для видалення кліщів. Або ж ви можете обкрутити кліща мотузкою якомога ближче до хоботка і акуратно потихеньку повертаючи вийняти його. Дуже важливо все робити плавно, щоб не відірвати тулуб та не залишити хоботок у тілі. Після видалення місце укусу потрібно змастити засобом, що дезінфікує.

Кліщ не обов'язково є переносником захворювання. Якщо ви хочете точно встановити, чи був ваш кліщ інфікований, можна здати його в лабораторію для проведення аналізу. Для цього кліщ кладеться у банку, яка герметично закривається. Однак він обов'язково має бути живим.

Симптоми кліщового енцефаліту

Якщо кліщ все-таки вкусив і заразив кліщовим енцефалітом, то приблизно через 1-2 тижні зазвичай виникають симптоми. Але іноді вони можуть виникати і раніше, через 1-2 дні.

  • Сильний головний біль,
  • Сонливість,
  • Різке підвищення температури,
  • Озноб,
  • Млявість.

Потім може наступати друга фаза хвороби, що вказує на ураження нервових клітин мозку. З'являються:

  • Підвищений тонус м'язів шиї,
  • Підвищена чутливість до світла та шуму,
  • Блювота,
  • Порушення координації, проблеми з руховою активністю, аж до паралічу,
  • Галюцинації, порушення свідомості.

У тяжких випадках можлива кома.

Якщо через кілька днів після укусу кліща з'явилися подібні симптоми, потрібно якнайшвидше звертатися до лікаря.

Лікування кліщового енцефаліту

Хворий на кліщовий енцефаліт не заразний, тому необхідності в його ізоляції та карантинних заходах немає. Лікування кліщового енцефаліту проводиться у стаціонарних умовах.

На початкових стадіях захворювання призначаються імуноглобуліни, противірусні препарати. Але якщо вірус вже вразив нервову систему, таке лікування неефективне. Тоді призначають ліки, які допоможуть нормалізувати функції організму. Це можуть бути: протисудомні засоби, ліки, що допомагають у роботі серцево-судинної та нервової систем, вітаміни, кортикостероїди, нейролептики.

Як уникнути укусів кліща

Для того, щоб не допустити укусів кліща, потрібно одягати закритий одяг, коли ви вирушаєте в місця, де вони потенційно можуть зустрітися. Краще, щоб одяг був світлим, тоді кліща буде легше побачити.

Можна використовувати репеленти, які будуть відлякати кліщів (лосьйони, аерозолі, креми). Після знаходження на природі варто уважно оглянути себе та перевірити, чи немає на вас кліщів.

Ефективним засобом профілактики кліщового енцефаліту є вакцинація.