Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ДІАБЕТИЧНА КАРДІОМІОПАТІЯ:

symptoms.symptoms-products

ДІАБЕТИЧНА КАРДІОМІОПАТІЯ

Діабетична кардіоміопатія

Діабетична кардіоміопатія - це комплекс патологічних змін в структурі серця, які відбулися під впливом цукрового діабету. При наявності діабетичної кардіоміопатії можуть виникати набряки, задишка, біль у ділянці серця. Розвинутися діабетична кардіоміопатія може при будь-якій формі діабету.

Без адекватного лікування кардіоміопатія може привести до важкої серцевої недостатності.

Причини розвитку діабетичної кардіоміопатії

Діабетична кардіоміопатія розвивається під впливом метаболічних порушень: зменшення вироблення інсуліну (при діабеті 1 типу) або погіршення чутливості тканин до інсуліну (діабет 2 типу). Зазвичай ця патологія діагностується через 10-15 років після виявлення підвищеного рівня глюкози в крові.

Збільшити ймовірність розвитку діабетичної кардіоміопатії можуть:

  • Нехтування рекомендаціями ендокринолога з приводу лікування цукрового діабету.
  • Швидке прогресування цукрового діабету.

Також кардіоміопатія може виникнути у плода при декомпенсованому цукровому діабеті у матері під час вагітності.

Симптоми діабетичної кардіоміопатії

У ряді випадків кардіоміопатія, що розвинулася через цукровий діабет, може довгий час залишатися безсимптомною. Однак частіше через кілька років розвитку патології все ж з'являється характерна симптоматика:

  • Тиснучі відчуття в ділянці серця, біль. Може розвиватися після фізичного навантаження або, якщо сильно підвищений цукор, на пізніх стадіях в стані спокою. При цьому вживання нітрогліцерину не прибирає біль.
  • Задишка.
  • Слабкість.
  • Запаморочення.
  • Головний біль.
  • Кашель.

Якщо не контролювати рівень цукру в крові та не лікувати кардіоміопатію, то може прогресувати серцева недостатність, виникнути набряк легенів. Порушення циркуляції крові на тлі серцевої недостатності може призвести до виникнення трофічних виразок, до гангрени. Для того, щоб цього не сталося, необхідно вчасно діагностувати цукровий діабет та кардіоміопатію, і підібрати адекватне лікування.

Діагностика діабетичної кардіоміопатії

Людям з цукровим діабетом необхідно періодично робити обстеження серця, щоб своєчасно виявити патологічні відхилення в його роботі.

Для діагностики діабетичної кардіоміопатії зазвичай призначають комплексне обстеження, що включає:

  • електрокардіограму,
  • УЗД серця,
  • сцинтіграфію.

Можуть проводитися навантажувальні тести, коронарографія судин та інші дослідження.

Лікування діабетичної кардіоміопатії

Лікування патології в першу чергу потребує приведення рівня цукру в крові в норму. Для цього рекомендується спеціальна дієта зі зниженою кількістю швидких вуглеводів, підвищеною кількістю овочів в раціоні. В разі необхідності призначається інсулінотерапія. Рекомендується адекватна фізична активність.

В разі активної стадії діабетичної кардіоміопатії може призначатися ряд препаратів: кардіопротектівних засобів, статинів, серцевих глікозидів, бета-аденоблокаторів. Також прописуються вітаміни, препарати калію, АТФ. Призначати лікування та підбирати препарати обов'язково повинен кардіолог. Але в разі діабетичної кардіоміопатії обов'язкова також консультація ендокринолога та корекція лікування з його боку.

Своєчасне звернення до лікаря, контроль рівня цукру в крові, корекція меню та фізичної активності в комплексі з медикаментозною терапією допоможуть взяти захворювання під контроль та уникнути важкої серцевої недостатності.