Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ДАЛЕКОЗОРІСТЬ:

symptoms.symptoms-products

ДАЛЕКОЗОРІСТЬ

Далекозорість (гіперметропія)

Далекозорість або гіперметропія – це порушення зору, при якому прилеглі предмети виглядають нечіткими, зате добре видно далеко розташовані предмети. Такі особливості зорового сприйняття пов'язані з аномаліями рефракції, при яких зображення фокусується не на сітківці, а за нею.

Далекозорість досить широко поширене порушення зору. У віці старше 18 років вона зустрічається в 35-45%. У дітей може бути фізіологічна гіперметропія, яка у віці до 3-х років спостерігається в 90%.

Діагностувати далекозорість та допомогти повернути нормальну гостроту зору допоможе офтальмолог.

Причини появи далекозорості

Розрізняють декілька механізмів розвитку далекозорості. У першому випадку передньо-задня вісь очного яблука виявляється занадто короткою. У другому випадку рогівка та кришталик мають недостатню заломлювальну силу. Також далекозорість може виникати, якщо укорочення очного яблука поєднується зі слабкою заломлювальною силою очного апарату.

У дітей часто виникає природна фізіологічна далекозорість. Вона характерна для новонароджених та коли дитина дорослішає (зазвичай до 12 років) цей вид далекозорості проходить. Однак в ряді випадків далекозорість залишається й може посилюватися, що значно погіршує гостроту зору. Також перенапруження очей при гіперметропії може привести до того, що розвинеться косоокість.

Серед причин, що провокують виникнення далекозорості:

  • Афакія (відсутність кришталика). Може бути, як вродженою, так і набутою.
  • Пошкодження або ущільнення кришталика.
  • Зниження здатності кришталика змінювати кривину з віком (пресбіопія або стареча далекозорість).

Далекозорість часто виникає одночасно з іншими патологіями очей, такими як, наприклад, катаракта, анірідія, лентіконус і ін.

Симптоми далекозорості

У гіперметропії є своя характерна симптоматика. Люди з далекозорістю скаржаться на:

  • нечіткість зображення предметів, які знаходяться близько,
  • зорове стомлення при читанні, письмі,
  • часті головні болі, особливо після напруги очей,
  • болі в очах,
  • відчуття печіння в очах.
  • потребу відсунути текст якомога далі від очей, щоб прочитати його.

Маленькі діти при наявності далекозорості можуть також частіше вередувати, швидко втомлюватися, відмовлятися малювати, читати книги.

Якщо далекозорість не коректувати й стан буде погіршуватися, то з часом це може призвести до косоокості, амбліопії. Часте бажання потерти очі може спровокувати розвиток запальних захворювань очей, таких як блефарити, кон'юнктивіти.

Діагностика далекозорості

Для того, щоб діагностувати далекозорість, робиться обстеження, яке включає:

  • перевірку гостроти зору,
  • скіаскопію,
  • комп'ютерну рефрактометрію,
  • кератометрію,
  • ехобіометрію.

Лікування далекозорості

Лікування при далекозорості підбирається з урахуванням особливостей стану та ступеня порушення гостроти зору. Корекція далекозорості може полягати в носінні окулярів, підборі очок для читання, для перегляду телевізора, роботи за комп'ютером. Також можна підібрати контактні лінзи, які будуть коригувати зір. Перевага лінз в тому, що в них можна займатися спортом.

При гіперметропії для лікування можуть призначатися електростимуляція, ультразвукові методи лікування, фізіотерапія, рекомендується вживання вітамінів. На ранніх стадіях гіперметропії досить ефективна очна гімнастика.

У деяких випадках робиться лазерна корекція. Процедура проводиться під місцевою анестезією. Також можуть застосовуватися кератопластика, термокератокоагуляція, можуть імплантуватися мультифокальні лінзи.