Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title БІЛЬ В ПОПЕРЕКУ :

symptoms.symptoms-products

БІЛЬ В ПОПЕРЕКУ

Біль в попереку

За даними світової статистики до 80% населення планети відчуває біль в області спини.Хворобливі відчуття в попереку виникають при подразненні нервових волокон, які там знаходяться. Найчастіше це відбувається на тлі дегенеративно-дистрофічних змін у хребті.

У багатьох випадках біль в попереку не сигналізує про серйозні порушення, тому її досить легко усунути. Однак больові відчуття в цій області спини можуть бути також симптомом небезпечного стану. Наприклад, при травмах сильний біль може вказувати на перелом хребта, і в цьому випадку потрібна термінова медична допомога.

Різновиди болів в попереку

Больові відчуття в попереку можуть виникнути раптово і також несподівано припинитися, можуть наростати поступово, повторюватися в певний час доби.

Їх можна розділити за характером:

  • ломота в попереку,
  • простріли після підняття важких предметів,
  • різкий біль, що заважає руху,
  • наступообразний різкий біль,
  • тупий біль,
  • постійний ниючий біль.

Біль може віддавати в ноги, сідниці, промежину, супроводжуватися онімінням та «мурашками», виникати на короткий час або бути хронічною.

Причини появи болю в попереку

Біль у попереку може виникати в результаті травм, інфекційних захворювань, запальних процесів. Також він може бути первинним, пов'язаним з ураженням хребців та м'язів, або вторинним, коли больові відчуття провокують інші патології.

Зміщення хребців, деформація міжхребцевих дисків, остеохондроз, грижі міжхребцевих дисків - найбільш поширені причини больових відчуттів в попереку. Дегенеративні процеси в хребті призводять до того, що зменшується відстань між хребцями, міжхребетні диски сплющуються, між ними виникає тертя, затискаються нервові закінчення. В результаті з'являються дискомфортні відчуття і виникає больовий синдром.

Травми хребта можуть стати причиною больових відчуттів різної сили і серйозно відрізнятися за ступенем тяжкості. Вони виникають при заняттях спортом, падінні з висоти, в результаті дорожньо-транспортних пригод. У разі нещасного випадку можуть пошкоджуватися зв'язки, кістки, нервові закінчення. Серйозні травми хребта вимагають екстреної медичної допомоги.

Також біль в попереку може виникати при ряді патологій внутрішніх органів. Досить часто болить в поперековому відділі при урологічних захворюваннях, таких як пієлонефрит. Вона може виникати при деяких хворобах шлунково-кишкового тракту.

У жінок больові відчуття в попереку часто провокують гінекологічні захворювання. Додатковим симптомом в цьому випадку є біль в низу живота. Також біль в попереку часто супроводжує вагітність.

Діагностика та лікування болю в попереку

Коли з'являється біль в попереку, то в першу чергу хочеться якомога швидше зняти больові відчуття. Для цього потрібно по можливості домогтися розслаблення м'язів спини, зменшити навантаження на поперек, знизити тиск в міжхребцевих дисках, зафіксувати положення хребта. В результаті таких дій можна поліпшити кровопостачання в області попереку, позбутися защемлення нервів і значно зменшити або зовсім позбутися больових відчуттів. Ці рекомендації будуть ефективні в першу чергу при остеохондрозі поперекового відділу.

Також можна прийняти знеболювальний препарат або скористатися спеціальними мазями, які рекомендовані для усунення больових відчуттів в цій області тіла.

Однак це тимчасове рішення. Для того, щоб точно з'ясувати причину болю в попереку, потрібна консультація лікаря. При захворюваннях хребта діагностикою та лікуванням займаються травматолог, ортопед, невролог. Якщо виявиться, що біль викликана іншими захворюваннями, не пов'язаними з опорно-руховим апаратом, вас перенаправлять до іншого профільного лікаря.

Підбирати лікування лікар буде з урахуванням стану, діагностичних даних, особливостей здоров'я пацієнта. Може застосовуватися медикаментозна терапія, інші консервативні методи або ж хірургічне лікування.

Не відкладайте візит до лікаря. Фахівець допоможе вам точно діагностувати проблему, нормалізувати самопочуття та поліпшити якість життя.