Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title БІЛЬ В ГОРЛІ :

symptoms.symptoms-products

БІЛЬ В ГОРЛІ

Біль в горлі

Біль у горлі виникає найчастіше при простудних захворюваннях. Це дуже поширений больовий симптом, який сигналізує про розвиток інфекцій верхніх дихальних шляхів. Однак можливі й інші причиниболісних відчуттів в горлі.

Біль у горлі може бути сильна або слабка, з'являтися при ковтанні, супроводжуватися пирхотою, відчуттям грудки в горлі, віддавати у вухо або щелепу.

Причини болю в горлі

Причин виникнення болю в горлі досить багато. Серед найпоширеніших:

  • вірусні, бактеріальні, грибкові інфекції,
  • алергічна реакція і роздратування забрудненим повітрям,
  • пухлини горла,
  • хвороби щитоподібної залози,
  • надмірний крик та спів,
  • наявність в горлі чужорідного тіла,
  • фізичні ушкодження горла (травми).

Але найчастіше ми стикаємося з болем в горлі, викликаним інфекцією. Запалення тканин глотки й гортані можуть викликати віруси, бактерії, грибки. Найчастіше горло болить при ураженні аденовірусом, риновірусом, ентеровірусом, збудниками грипу, паротиту та ін. Якщо ж спостерігається бактеріальне запалення, воно найчастіше викликано стрептококами, стафілококами.

Хвороби, при яких болить горло

Серед найпоширеніших хвороб, що викликають больові відчуття в горлі:

  • Фарингіт. Запальний процес охоплює слизову оболонку глотки, при цьому відчуваються пирхота в горлі, біль при ковтанні, виникає сухий кашель.
  • Ангіна або тонзиліт. При цьому захворюванні виникає запалення мигдалин. При ангіні, як правило, виникає досить сильний біль, який ще посилюється при ковтанні. Додаткові симптоми: набряк задньої стінки горла, білий наліт, гнійні вогнища на гландах.
  • Ларингіт. Запальний процес локалізується в гортані. Характерні відчуття: дертя в горлі, осиплість, біль при ковтанні, сухий кашель.

При всіх перерахованих вище захворюваннях може підвищуватися температура, виникати головний біль, збільшуватися підщелепні та шийні лімфовузли. Найбільш небезпечна ангіна. Вона може давати підвищення температури до 40 градусів, та без правильного лікування здатна призводити до ряду ускладнень, таких як отит, менінгіт, міокардит.

Але є ще більш небезпечне інфекційне захворювання горла— дифтерія. Раніше у зв'язку з масовою вакцинацією ця хвороба вважалася такою, що практично повністю подолана. Але в останні роки знову активізувалася й може становити загрозу кожному з нас. При дифтерії також виникають больові відчуття в горлі, з'являється плівка або наліт на мигдалинах, збільшуються шийні лімфовузли, що схоже на звичайну ангіну. У цього захворювання висока смертність, тому дуже важливо вчасно діагностувати хворобу та підібрати правильне лікування.

Також важливо вчасно виявити новоутворення горла. Своєчасно виявлений рак горла піддається лікуванню і його можна повністю подолати.

Лікування болю в горлі

Зменшити больові відчуття в горлі можна якщо:

  • пити більше теплої рідини,
  • менше розмовляти,
  • полоскати горло,
  • вживати спеціальні льодяники,
  • обробляти горло спеціальним спреєм.

Сьогодні у вільному доступі є препарати, що дозволяють ефективно боротися з інфекційними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, які мають знеболювальні, протизапальні, антисептичні властивості. Їх можна придбати самостійно. Але краще не займатися самолікуванням, та звернутися за призначенням медичних препаратів до лікаря.

Якщо ви не зверталися до лікаря, і після двох днів біль в горлі у вас все ще високої інтенсивності, температура не спадає, вам важко жувати, з'явився висип— вам необхідна термінова медична консультація.

Також до лікаря потрібно йти якщо біль в горлі зменшилася, але не пройшла до кінця і горло продовжує боліти протягом тижня.

Хронічні болі в горлі низької інтенсивності також повинні змусити вас насторожитися і зробити обстеження.

Відвідування ЛОР-лікаря дозволить точно поставити діагноз та підібрати ефективне лікування, яке допоможе відновити здоров'я.