Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування БІЛКОВО-ЕНЕРГЕТИЧНА НЕДОСТАТНІСТЬ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

БІЛКОВО-ЕНЕРГЕТИЧНА НЕДОСТАТНІСТЬ

Білково-енергетична недостатність

Білки є складними органічними речовинами, які виконують цілий ряд життєво важливих функцій в організмі. Вони формують цитоскелет клітин та виступають незамінними структурними елементами багатьох органів і тканин. Білки входять до складу більшості ферментів, що регулюють перебіг всіх біохімічних реакцій, а також імуноглобулінів — речовин, необхідних для імунного захисту організму. Крім цього білки виконують сигнальну, транспортну, рецепторну, резервну та багатьох інших функцій.

Всі білки синтезуються з амінокислот, частина з яких надходить з їжею, а частина — утворюється в організмі людини. Білки ми отримуємо щодня з рослинною і тваринною їжею, тому їх дефіцит неможливо заповнити іншим способом, крім правильного харчування. Замінні амінокислоти можуть утворюватися в нашому організмі, тому їх нестача не настільки критична.

Причини

Білково-енергетична недостатність може бути викликана недостатнім надходженням білків в організм, порушенням їх всмоктування або обміну. Причиною також може бути їх підвищене розщеплення при інтенсивних фізичних навантаженнях, вагітності та лактації, виснаженні, ендокринних порушеннях, хворобах печінки і нирок і т.д.

Найбільш часті причини білково-енергетичної недостатності:

  • Голодування і жорсткі дієти, через які в організм надходить недостатня кількість білків і амінокислот.
  • Порушення біосинтезу білків в печінці при важких інтоксикаціях, гепатитах, цирозі.
  • Інтенсивна втрата білків при хворобах нирок, цукровому діабеті.
  • Активний розпад білків при онкологічних захворюваннях, гіперфункції щитовидної залози, тривалій лихоманці, постільному режимі, прийомі гормональних препаратів і т.д.

Для підтримки нормального білкового балансу нашому організму щодня потрібно 0,45-0,57 г білка / кг маси тіла. Якщо ця кількість з яких-небудь причин зменшується, у людини розвивається білково-енергетична недостатність.

Симптоми

Однією з головних ознак білково-енергетичної недостатності є кахексія — видима втрата маси тіла внаслідок активного спалювання жирів та м'язової тканини. В результаті цього у людини зменшується об’єм м'язів, а кістки починають помітно виступати. У багатьох людей також спостерігається сухість і блідість шкіри, підвищена ламкість і випадіння волосся.

При нестачі білків можуть з'являтися і інші симптоми:

  • підвищена дратівливість;
  • слабкість і апатія;
  • зниження працездатності;
  • порушення когнітивних здібностей;
  • часті проноси;
  • зниження лібідо;
  • аменорея (у жінок).

При тяжкій білково-енергетичній недостатності часто порушується робота серцево-судинної і дихальної систем: знижується артеріальний тиск і життєва ємність легень, сповільнюється пульс і дихання, розвивається анемія. У гіршому випадку гострий дефіцит білків може викликати появу ниркової, печінкової або серцевої недостатності, та навіть привести до летального кінця.

Діагностика і лікування

Білково-енергетичну недостатність можна розпізнати за характерними симптомами, неадекватному споживанні їжі в анамнезі, а також за допомогою аналізів крові. В діагностичних цілях пацієнтам також можуть проводити зважування, визначати індекс маси тіла (ІМТ) та призначати консультації вузьких фахівців для уточнення причини проблеми.

Легка і помірна нестача білків легко усувається за допомогою збалансованого харчування і натуральних протеїнових добавок. А ось людям з тяжкою білково-енергетичною недостатністю нерідко потрібна госпіталізація і допомога фахівців.