Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АТРОФІЧНІ РУБЦІ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АТРОФІЧНІ РУБЦІ

Атрофічні рубці

Атрофічні рубці – це сполучнотканинні утворення, які можуть виникати на місці різних пошкоджень шкіри. Характерною особливістю атрофічних рубців є їх розташування нижче рівня навколишньої шкіри, коли візуально ми бачимо «запалий рубець». Атрофічні рубці, як правило, не пігментовані і зазвичай виглядають блідіше, ніж ділянки шкіри, що знаходяться навколо.

Причини утворення атрофічних рубців

Атрофічний рубець відрізняється від інших видів рубців (нормотрофічний, гіпертрофічний та келоїдний) тим, що його утворення відбувається при недостатній кількості сполучної тканини (білків еластину і колагену). Виникнення атрофічних рубців може відбуватися внаслідок наступних чинників, що травматизують шкіру:

  • поранень,
  • порізів,
  • вугрової висипки,
  • вітряної віспи,
  • після проведення медичних втручань,
  • опіків.

Також до атрофічних рубців можна віднести розтяжки на шкірі, які з'являються, наприклад, під час вагітності або різкого схуднення. Розтяжки утворюються при розриві колагенових волокон в товщі шкіри з наступним рубцюванням місць цих розривів.

Як відбувається формування атрофічного рубця

Всі типи рубців проходять чотири стадії розвитку. Перша стадія настає відразу після появи травми. Травмоване місце запалюється та набрякає. Потім в зоні пошкодження збільшується кількість фібробластів, які активно виробляють колаген, утворюючи молодий рубець.

Поява молодого рубця – це друга фаза. Він м'який, легко розтяжний, яскраво рожевий. На третій стадії рубець зміцнюється і ущільнюється. На четвертому етапі (через 4-6 місяців) рубець остаточно дозріває та блідне. Нормальний рубець знаходиться врівень зі шкірою і поступово практично зливається з нею, робиться непомітним.

Але якщо кількість колагену в рубцевих тканинах знижено, то виникає атрофічний рубець, який виглядає як ямка, западина, улоговинка.

Рубці можуть бути різного ступеня атрофії. При слабкому ступені атрофічні дефекти шкіри видно тільки при близькому розгляді, та вони добре ховаються макіяжем.

Помірно атрофічні рубці видно неозброєним оком і вони не ховаються під макіяжем. В разі натягу шкіри вони стають плоскими. Сильно виражені атрофічні рубці виглядають, як глибокі ямки і шрами. Вони не стають плоскими, якщо їх розтягнути пальцями.

Лікування атрофічних рубців

Корекція атрофічного рубця спрямована на те, щоб згладити проблемну ділянку шкіри, зробити його малопомітним.

Для цього використовуються такі методи:

  • Мезотерапія. Дана методика передбачає ін'єкції в область рубця спеціальних препаратів, які допоможуть активізувати вироблення фібробластів, що буде стимулювати утворення колагену.
  • Лазерна терапія. В цьому випадку згладжування відбувається за допомогою лазерного променю.
  • Хімічний пілінг. Передбачає вплив на шкіру спеціальних активних речовин, які допомагають «змазати» кордони рубця. При атрофічних рубцях можна застосовувати хімічний пілінг на ранніх термінах їх формування.
  • Біоревіталізація. Метод передбачає введення в область рубця препаратів гіалуронової кислоти.
  • Хірургічне видалення рубця. В цьому випадку рубець видаляється, а на його місці накладається косметичний шов. Видалення може проводитися скальпелем або лазером.
  • Використання спеціальних кремів та мазей. Сьогодні в аптеках можна придбати спеціальні мазі, які сприяють поліпшенню кровообігу і збільшенню вироблення колагену в області рубця. Але не варто займатися самолікуванням та призначати собі мазі самостійно.

Для того, щоб підібрати оптимальний метод лікування атрофічних рубців і отримати хороший результат, зверніться за допомогою до лікаря.