Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АРИТМІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АРИТМІЯ

Аритмія

Аритмія, або порушення ритму серця – це патологічне відхилення від встановленої норми частоти серцевих скорочень (ЧСС). Тобто нормальний ритм серцебиття порушується через проблеми в роботі провідної системи серця. В результаті серце б'ється або занадто повільно, або дуже швидко, а також іноді неритмічно.

Норми ЧСС

Відділи здорового серця, яке правильно працює, б'ються ритмічно і з певною частотою. За це відповідає провідна система серця. Норма частоти серцевих скорочень для здорової дорослої людини – від 60 до 90 ударів за хвилину. Є деякі винятки: у професійних спортсменів і людей, які фізично дуже добре треновані, ЧСС може бути близько 40 уд/хв, і це нормально. Але такі люди повинні регулярно проходити медогляди і прислухатися до рекомендацій лікаря. У вагітних жінок ЧСС може бути вище 90 і навіть 100 уд/хв, але ця ситуація також вимагає регулярного спостереження лікаря.

Типи аритмії

Аритмія має 2 основних типи:

1. Тахікардія - ЧСС вище 90 уд/хв.

2. Брадикардія - ЧСС нижче 60 уд/хв.

Миготлива аритмія, або фібриляція передсердь – також один з поширених видів аритмії, для якого характерне швидке і нерегулярне биття в передсердях. Це один з видів тахікардії.

Фактори ризику при розвитку порушень ритму серця

Збільшують ризик аритмії наявність у пацієнта таких додаткових чинників:

• серцево-судинні патології: ішемічна хвороба серця, перенесені кардіологічні операції, інфаркт міокарда;

• артеріальна гіпертензія;

• вроджені вади серця;

• цукровий діабет;

• ендокринні захворювання;

• прийом деяких медикаментів;

• апное (коли під час сну людина кілька секунд не дихає);

• куріння, зловживання алкоголем;

• надмірне споживання кави.

Симптоми аритмії

Іноді аритмія проходить без будь-яких симптомів і не спричиняє людині жодного видимого дискомфорту. А іноді проявляється такими симптомами:

• відчуття прискореного серцебиття (коли серце ніби вискакує з грудей);

• задишка;

• запаморочення, втрата свідомості;

• загальне погане самопочуття, слабкість.

Діагностика аритмії

Виявити аритмію можна за допомогою ЕКГ. Іноді зміни на електрокардіограмі можуть з'являтися час від часу, тому при підозрі на аритмію хворому можуть призначити добовий моніторинг (холтер) ЕКГ. Для цього на пацієнта надягають пристрій, який зчитує всі необхідні показники і записує кардіограму. Найчастіше для якісної діагностики досить носити його впродовж 1 доби.

Лікування аритмії

Оскільки порушення серцевого ритму в основному провокується якимось захворюванням, лікувати потрібно саме його. Також терапія залежить від виду аритмії і від того, наскільки вона загрожує здоров'ю і життю пацієнта.

Лікар може рекомендувати хворому медикаментозне і оперативне лікування. Наприклад, при брадикардії може бути показана імплантація кардіостимулятора.

У чому небезпека аритмії?

Порушення ритму серця може викликати такі серйозні і небезпечні для життя ускладнення, як інсульт та інфаркт. Справа в тому, що через неефективне та неправильне скорочення серця кров в цьому органі застоюється, що тягне за собою формування тромбів. Потрапляння тромбу, що відірвався, в судини мозку провокує інсульт, в судини серця – інфаркт.

Найсерйозніше ускладнення аритмії – раптова смерть людини. Вона відбувається через те, що серце просто перестає скорочуватися через порушення ритму.

Аритмія вимагає серйозного спостереження і регулярного контролю стану пацієнта. Тому так важливо вчасно її виявити і почати лікування. Лікарі рекомендують з профілактичною метою періодично робити ЕКГ, щоб розуміти, наскільки правильно працює серце.