Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title АПНОЕ СНУ:

symptoms.symptoms-products

АПНОЕ СНУ

Апное сну

Апное сну – це стан, при якому уві сні відбувається зупинка дихання на період понад 20-30 секунд. При важкому апное уві сні зупинка дихання може становити проміжок часу у 2-3 хвилини. Наслідками таких порушень дихання може бути сонливість в денний час, також можуть знижуватися здатність до запам'ятовування, працездатність, з'являтися відчуття втоми. Згодом апное уві сні може призвести до розвитку ряду захворювань і навіть стати причиною летального результату.

Види апное та причини його появи

Апное може бути:

  • Центральним. Яке викликається через неправильну роботу головного мозку внаслідок черепно-мозкових травм, атрофії нервової тканини в деяких відділах головного мозку та генетичної схильності.
  • Обструктивним. Розвивається внаслідок тимчасового перекриття верхніх дихальних шляхів. Під час апное в крові знижується рівень кисню і збільшується - вуглекислого газу. Коли їх концентрації стають критичними, відбувається стимуляція спеціального центру в головному мозку і дихання відновлюється. Це найбільш часта причина розвитку апное, яка, як правило, супроводжується хропінням. Для цього явища є спеціальна назва – синдром обструктивного апное сну. До факторів, які можуть спровокувати появу апное відносяться куріння та ожиріння.
  • Змішане апное. Це порушення дихання під час сну, причинами якого стають, як звуження дихальних шляхів, так і порушення роботи головного мозку.

Синдром апное сну також поділяють на форми:

  • Норма. У здорової людини затримка дихання уві сні може виникати до 5 разів.
  • Легкий ступінь. Від 5 до 14 разів затримки дихання.
  • Середня стадія. 15-29 разів за ніч.
  • Важкий ступінь. Більше ніж 30 разів за ніч.

Симптоми апное сну

Часто люди навіть не підозрюють про те, що у них апное сну, тому що побачити зупинку дихання у себе уві сні не можна. Це можуть помітити близькі люди. Або ж можна запідозрити наявність апное сну за характерними симптомами, серед яких.

  • хропіння,
  • часті пробудження,
  • неспокійний сон з підвищеною руховою активністю,
  • почуття розбитості вранці,
  • сонливість,
  • дратівливість,
  • зниження працездатності.

Синдром нічних апное може негативно вплинути на здоров'я та спровокувати розвиток ряду патологій. Наприклад, апное сну сприяє виникненню аритмії, підвищенню тиску, набору ваги, еректильної дисфункції у чоловіків, розвитку депресії. Також при апное підвищується ймовірність розвитку інсульту, інфаркту, летального результату.

Діагностика апное сну

Для того, щоб діагностувати апное та підібрати лікування, потрібно звернутися до сомнолога. Поставити діагноз лікар може після розмови з пацієнтом, за характерною симптоматикою. Для підтвердження діагнозу призначається полісомнографія. Це спеціальне обстеження, яке проводиться уві сні та дозволяє встановити точну кількість апное, стежити за серцевим ритмом, рівнем кисню в крові.

Також можуть призначатися інші обстеження, лабораторні аналізи, які дозволять визначити інші показники здоров'я.

Лікування апное сну

Лікування зазвичай підбирається індивідуально з урахуванням форми апное та загального стану здоров'я. Застосовуються пристрої проти хропіння (наклейки на крила носа, носові трубки-розширювачі та ін.). Можуть призначатися краплі для поліпшення носового дихання, полоскання носоглотки, лікування ЛОР-захворювань. Це може сприяти збільшенню просвіту верхніх дихальних шляхів під час сну. Крім того, рекомендується зниження ваги, корекція способу життя, дотримання режиму сну.

Також застосовується масочна сіпап-терапія. В цьому випадку рекомендується сон в спеціальних масках, які забезпечують постійний тиск в дихальних шляхах, і це перешкоджає зупинці дихання уві сні.

Іноді, якщо синдром нічного апное виникає через дефекти будови дихальних шляхів, рекомендується хірургічна корекція.