Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title АНТИСЕПТИКИ ТА ДЕЗІНФЕКЦІЯ:

symptoms.symptoms-products

АНТИСЕПТИКИ ТА ДЕЗІНФЕКЦІЯ

Антисептики та дезінфекція

Антисептики є засобом дезінфекції та використовуються не тільки в медичній сфері, а й у побуті. Вони використовуються для того, щоб знищити або зупинити зростання мікроорганізмів. Дезінфікуючі засоби використовуються для знезараження робочих поверхонь, меблів, стін, інструментарію. Антисептики наносяться на людське тіло: можуть використовуватися для дезінфекції рук або ж наноситися на поверхню ран або порізів, щоб уникнути зараження небезпечними мікроорганізмами.

Що входить до складу антисептиків

У складі антисептиків є речовини, які дозволяють ефективно знищувати мікроорганізми. Антисептики можуть мати бактерицидний і віруліцидний ефект. Засоби з бактерицидним ефектом застосовують для знищення бактерій. Віруліцидний ефект говорить про те, що засіб є ефективним проти вірусів.

До найпоширеніших дезінфікуючих речовин можна віднести спирти, амонієві сполуки, йод, перекис водню, борну кислоту, діамантовий зелений, метиленовий синій, хлоргексидину глюконат та ін. Але якщо йдеться про побутове застосування антисептиків з метою виконання гігієнічних процедур, то найчастіше використовують розчини. Вони ефективно знищують бактерії та віруси. Найбільш поширений склад антисептиків, які застосовують для дезінфекції, включає спирт та хлоргексидин. Завдяки такому складу вбивається понад 99% мікроорганізмів.

Окремо варто виділити шкірні антисептики для рук. При їх випуску враховуються особливості дії спирту та інших компонентів, що присутні в антисептику, на шкіру рук. Для того, щоб унеможливити негативний вплив спирту на шкіру, до складу шкірних антисептиків часто входять допоміжні речовини, наприклад гліцерин для пом'якшення шкіри, компоненти, що зволожують.

В якому вигляді можна придбати антисептики

Сучасні виробники випускають антисептики у різних формах з урахуванням запитів споживачів. Найчастіше у побуті використовуються:

  • Рідина. Рідкий антисептик легко застосувати. Він швидко розтікається поверхнею, яку потрібно дезінфікувати, проникає у всі тріщини, в рану і швидко висихає.
  • Гель та крем. Антисептик у вигляді гелю чи крему найчастіше використовується для шкіри рук. У нього зазвичай додані речовини, що зволожують і пом'якшують шкіру. Однак часто такі антисептики не містять спирту (у цьому випадку вони не захищають від вірусів).
  • Спрей. Дуже зручна форма випуску. За допомогою спеціальної насадки можна розпорошувати антисептик, таким чином він добре розподіляється по поверхні, охоплюючи велику площу. Особливо зручно використовувати спреї в «похідних умовах», коли потрібно продезінфікувати руки, наприклад, після того, як перебував у громадському транспорті або після відвідування магазину.

Також у продажу є спеціальні антисептичні засоби для знезараження поверхонь, інструментів, для проведення дезінфекції приміщення. Ви можете вибрати дезінфікуючий засіб з урахуванням того, як будете його застосовувати і де використовувати.

Якщо вам потрібна консультація щодо вибору антисептика або дезінфікуючого засобу, зверніться за допомогою до фармацевта. Він розповість про особливості того чи іншого засобу від різних виробників та допоможе вибрати оптимальний варіант під ваші потреби.