Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title АНАЛЬНА ТРІЩИНА:

symptoms.symptoms-products

АНАЛЬНА ТРІЩИНА

Анальна тріщина

Анальна тріщина – це патологія слизової оболонки ануса. Цей дефект має щілинну форму, зазвичай в довжину до 1 см. Він може стати причиною свербіння та пекучого болю, пов'язаних з процесом дефекації. Часта травматизація здатна призводити до появи виразок, що не загоюються, з можливим їх нагноєнням.

Анальні тріщини досить часто зустрічаються і можуть бути свіжоутвореними (гострими), або хронічними, що існують вже досить довгий час.

Причини появи анальних тріщин

Причинами утворення анальної тріщини можуть стати:

  • регулярні запори,
  • геморой,
  • сидячий спосіб життя, або, навпаки, надмірна фізична активність,
  • «любов» до алкоголю,
  • велика кількість в раціоні гострої їжі,
  • проктити,
  • пошкодження стінок ануса чимось твердим, наприклад, що містяться в їжі або занадто твердим калом.

Сприяти виникненню анальної тріщини можуть патології шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози, жовчного міхура та жовчних протоків.

Симптоми анальної тріщини

До характерної симптоматики анальної тріщини можна віднести:

  • Печіння, різкий біль в процесі та після дефекації.
  • Може спостерігатися незначне виділення червоної крові.
  • Спазм сфінктера, який утрудняє спорожнення кишківника.
  • Сверблячка в області заднього проходу.

При болях значної інтенсивності у пацієнта може сформуватися страх дефекації, реєструватися апатія, дратівливість та агресія.

У деяких випадках в анальній тріщині може розвиватися гнійний процес, тоді можна виявити невеликі виділення гнійного вмісту.

Запалення може поширитися далі на пряму та сигмовидну кишку, може розвинутися парапроктит. Також при постійних кровотечах на тлі анальної тріщини вірогідний розвиток анемії. У чоловіків запалення анальної тріщини може призвести до запалення передміхурової залози.

Діагностика анальної тріщини

Для того, щоб діагностувати анальну тріщину, потрібно прийти на прийом до лікаря-проктолога. Найчастіше огляду фахівця буде досить, щоб визначити наявність анальної тріщини. Також лікар проведе пальцеве дослідження, щоб визначити чи присутній спазм сфінктера.

Ректороманоскопію при анальній тріщині зазвичай не проводять, тому що це буде занадто болісно.

Лікування анальної тріщини

Лікування може проводитися консервативними методами або припускати застосування хірургічних методів. В першу чергу ставиться завдання нормалізувати випорожнення та повернути в норму тонус сфінктера.

Консервативні методи зазвичай включають в першу чергу рекомендації по оздоровленню меню. При анальній тріщині рекомендується додати в раціон продукти, що багаті клітковиною, більше пити рідини, зменшити кількість солодощів та інших швидких вуглеводів в меню, відмовитися від гострого, солоного, смаженого, алкогольних напоїв. Це допоможе нормалізувати випорожнення та позбутися запорів. Також лікар може рекомендувати застосування проносних засобів.

Для нормалізації роботи сфінктера зазвичай призначають спеціальні сидячі ванночки, застосовують свічки та мазі.

Якщо консервативні методи не дають результатів, має місце глибока анальна тріщина з рубцевими утвореннями, то лікар може рекомендувати хірургічне лікування. У цьому випадку проводиться висічення тріщини.

Якщо крім анальної тріщини присутні гемороїдальні вузли, то під час хірургічного втручання можуть видалятися також і вони.

Попри те, що проблема анальної тріщини може здатися не надто складною, займатися самолікуванням не варто. В іншому випадку ви можете запустити хворобу, що призведе до появи ускладнень. Підбирати лікування повинен лікар залежно від особливостей хвороби та супутніх захворювань.