Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування АЛОПЕЦІЯ (ОБЛИСІННЯ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АЛОПЕЦІЯ (ОБЛИСІННЯ)

Алопеція (облисіння)

Алопецією називають повне або часткове випадання волосся (або їх порідіння) частіше на голові, рідше на інших частинах тіла. Обласіння розвивається в тому випадку, якщо щоденна втрата волосся у людини починає перевищувати норму — 50-100 волосків в день. За статистикою, з віком з даною проблемою стикається 79% жінок і 96% чоловіків.

Види алопеції

На сьогоднішній день існує кілька актуальних класифікацій алопеції. Багато фахівців умовно ділять її на дві великі групи: рубцеву і нерубцеву.

Для рубцевої алопеції характерно утворення рубців на місці втрачених волосків, з повною або частковою атрофією волосяних фолікулів. При цій формі захворювання відновити ріст волосся, що випало, неможливо. На щастя, рубцева алопеція зустрічається відносно рідко, розвиваючись на тлі інших серйозних захворювань.

При нерубцевій алопеції, яка є найбільш поширеною, не відбувається атрофії фолікулів, що робить можливим відновлення росту волосся. Однак зробити це на практиці вкрай важко, а в деяких випадках завдання і зовсім виявляється нездійсненним.

Залежно від ступеня охоплення волосистої частини голови алопеція буває:

  • повною — поширюється на всю голову;
  • гніздовою — характеризується випадінням волосся у вигляді округлих вогнищ різної величини і локалізації.

За причинами розвитку і клінічним перебігом алопецію також поділяють на передчасну, себорейную, токсичну і симптоматичну.

Причини

Як показує практика, алопеція ніколи не буває первинної - вона завжди виникає вдруге, за наявності інших, більш серйозних захворювань. Розвитку облисіння можуть сприяти неврологічні та ендокринні розлади, хронічні інфекції, імунні порушення, погіршення кровообігу і / або реологічних властивостей крові, нестача деяких мікроелементів в організмі і т.д.

Найбільш часті причини різних видів алопеції:

  • Симптоматична — розвивається на тлі важких системних захворювань, таких як сифіліс, деякі ендокринопатії, хвороби сполучної тканини і т.д.
  • Токсична — виникає в результаті впливу на організм шкідливих хімічних сполук. Може бути викликана інтоксикаціями на виробництві, хіміотерапією або прийомом деяких лікарських препаратів.
  • Себорейна — є ускладненням жирної себореї. З даним видом алопеції стикається близько 25% людей. Як правило, хвороба починає розвивається в підлітковому віці і досягає піку до 23-35 років.
  • Передчасна (андрогенна) — обумовлена ​​особливою дією чоловічих статевих гормонів, що може бути пов'язано з спадковим фактором. З проблемою стикаються переважно чоловіки молодого віку. Андрогенна алопеція досягає піка в 25-30 років і залишається з чоловіком на все життя.

Лікування і профілактика

Тактика лікування алопеції безпосередньо залежить від того, чим була викликана патологія. При симптоматичному облисінні в першу чергу завжди лікують основне захворювання або інфекцію, при андрогенному — призначають гормональні модулятори, при токсичному — виключають дію токсину або припиняють прийом лікарського препарату і т.д.

Щоб уникнути розвитку алопеції, фахівці рекомендують дбайливо доглядати за волоссям, використовувати якісні засоби для догляду, яне фарбувати волосся занадто часто та не сушити його феном. Крім цього також можна використовувати спеціальні шампуні, маски і бальзами, які зміцнюють волосся і перешкоджають їх надмірному випадінню.