Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title АБСЦЕС ЗУБА:

symptoms.symptoms-products

АБСЦЕС ЗУБА

Абсцес зуба

Абсцес зуба - це гостре запалення в області кореня зуба з утворенням гною. Найчастіше захворювання виникає за недостатньої гігієни ротової порожнини. Ця патологія зазвичай розвивається досить швидко, дає сильні болючі відчуття, і вимагає термінового лікування. В іншому випадку запалення може поширитися на тканини, що оточують зуб. Також у запущених випадках може виникнути потреба у видаленні зуба.

Причини виникнення абсцесу зуба

Абсцес зуба розвивається під впливом бактеріальної інфекції. Передумови для її активізації зазвичай створюються, якщо людина приділяє недостатньо уваги гігієні зубів. Також спровокувати виникнення абсцесу зуба можуть:

  • хвороби ясен,
  • наявність тріщин та сколів на зубах,
  • карієс,
  • кісти, гранульоми на зубах,
  • травматичні ушкодження у ротовій порожнині.
  • знижений імунітет.

Іноді первинне вогнище інфекції розташовується в іншому органі і бактерії можуть заноситися в зуб зі струмом крові. Тому дуже важливо своєчасно лікувати будь-які інфекційні захворювання. Особливо часто абсцес зуба може виникати за наявності ЛОР інфекцій.

Види абсцесу зуба

Розрізняють три різновиди абсцесу зуба:

  • Періапікальний абсцес. Гнійний процес спостерігається під коренем зуба.
  • Періодонтальний абсцес. Гнійні процеси локалізуються між зубом та яснами.
  • Десневий абсцес. Запалення виникає у яснах.

Симптоми абсцесу зуба

Характерні симптоми абсцесу зуба:

  • Сильні болі, пульсуючі або стріляючі,
  • Біль під час жування, при натисканні на зуб,
  • Біль при натисканні на ясна,
  • Неприємний запах із рота,
  • Припухлість ясен у місці розташування хворого зуба.

Також може опухнути щока, підвищуватися температура, збільшуватись шийні та підщелепні лімфовузли з боку, де знаходиться запальний процес.

На яснах часто з'являється гнійник, який може прориватися, в роті тоді присутній неприємний гіркуватий присмак. Але навіть якщо гнійник розкрився, гній витік і біль затихла, це не можна розцінювати як одужання. В цьому випадку все одно необхідно звернутися до лікаря та полікувати зуб. Інакше є ризик поширення запалення на кістку та м'які тканини ясен, і може виникнути потреба у видаленні зуба.

Діагностика та лікування абсцесу зуба

Стоматолог діагностує абсцес зуба за характерними ознаками стану. Також задля підтвердження зазвичай робиться рентгенографія.

Лікування підбирається в залежності від того, наскільки поширилося запалення. Як правило виникає потреба в очищенні зубних каналів та пульпи. Абсцес дренують, уражені тканини видаляють, порожнини обробляються антибактеріальними засобами. Після того, як інфекція видалена та проведено знезараження, проводиться пломбування каналів та ставиться пломба.

Якщо абсцес розвинувся на тлі інфекційних процесів, розташованих в інших органах, паралельно потрібно також лікувати дані патології.

Для усунення інфекційного процесу можуть призначатися антибіотики внутрішньо. Для зменшення болю можуть застосовуватися спеціальні полоскання або прийматися знеболювальні засоби.

Якщо зуб занадто зруйнований і його неможливо відновити, необхідно видалити його.

Вчасне звернення до стоматолога допоможе вам швидко усунути запальний процес та врятувати зуб. Для того, щоб уникнути виникнення абсцесу зуба, потрібно проводити активну профілактику стоматологічних захворювань: регулярно чистити зуби і кілька разів на рік проходити плановий огляд у стоматолога.