Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Аерофагія

Для лікування АЕРОФАГІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

АЕРОФАГІЯ

Аерофагією називають надмірне заковтування повітря під час їжі, яке в подальшому проявляється відрижкою і відчуттям розпирання в животі. Найчастіше аерофагія виникає при порушенні правил прийому їжі і не представляє будь-якої загрози здоров'ю. Однак в деяких випадках вона може вказувати на захворювання травної, дихальної або серцево-судинної системи.

Симптоми аерофагії

Людину з аерофагією зазвичай турбує гучна відрижка без запаху, що виникає після їжі або в будь-який інший час. Також хворий може скаржитися на здуття живота, відчуття розпирання і тяжкості в ділянці шлунка, біль за грудиною та інші неприємні симптоми.

Фізіологічна аерофагія

У нормі під час їжі людина може заковтувати невелику кількість повітря — це необхідно для природної регуляції внутрішньошлункового тиску. Така аерофагія є фізіологічною і абсолютно нормальною. Як правило, вона не супроводжується здуттям живота, відрижкою і іншими неприємними симптомами.

Слід відрізняти аерофагію і відрижку після вживання газованих напоїв або харчової соди. Остання виникає в результаті скупчення газів у шлунку і не є патологією.

Аерофагія як патологія

Досить часто аерофагія виникає в результаті недотримання гігієни харчування, коли людина поспішає або розмовляє під час їжі, не запиває суху їжу достатньою кількістю води і т.д. В такому випадку позбутися неприємного симптому досить просто — достатньо їсти не поспішаючи, не розмовляти під час їди і не робити нічого, що б могло спровокувати аерофагію.

Слід розуміти, що тривала виснажуюча аерофагія може бути не пов'язана з порушеннями прийому їжі. Тому поява цього симптому має насторожувати і служити приводом для звернення в лікарню. Регулярна аерофагія, що зберігається протягом 2-3 місяців, часто говорить про серйозні захворювання, які потребують лікування.

Причиною аерофагії можуть бути такі захворювання:

  • хронічний гастрит;
  • виразка шлунку;
  • хвороби зубів;
  • гіпотонія шлунка;
  • ахалазія кардії;
  • хронічні риніти і гайморити;
  • коронарна хвороба серця;
  • аневризма аорти;
  • часті стреси і потрясіння.

Згодом аерофагія може викликати розтягнення шлунка, грижу стравохідного отвору діафрагми і інші ускладнення.

Діагностика і лікування

Аерофагію діагностують за характерними клінічними симптомами, даними лікарського огляду і результатами рентгенологічного дослідження. На рентгенограмах у хворих зазвичай виявляють великий газовий міхур шлунка. При тривалому перебігу також можуть виявляти каскадний шлунок (у формі пісочного годинника, равлика, рога).

При підозрі на наявність будь-яких захворювань лікарі проводять додаткове обстеження. Після цього хворому призначають лікування, спрямоване на боротьбу з основною хворобою і самою аерофагією.

Для профілактики подальшого заковтування повітря рекомендують дотримуватися правил прийому їжі і спеціальної дієти, а також займатися дихальною гімнастикою. Харчуватися краще дробно, малими порціями, по 4-5 разів на день. А з раціону слід виключити газовані напої і продукти харчування, що сприяють підвищеному газоутворенню.