Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ЕНТЕРОБІОЗ:

symptoms.symptoms-products

ЕНТЕРОБІОЗ

Ентеробіоз

Ентеробіозом називають поширене паразитарне захворювання, яким найчастіше хворіють діти дошкільного і молодшого віку. Його збудником є ​​круглий хробак під назвою людський гострик (Enterobius vermicularis). Захворювання може протікати як безсимптомно, так і мати яскраво виражену клінічну картину.

Причини

Головною і єдиною причиною розвитку ентеробіозу є зараження людськими гостриками. Інфікування відбувається в результаті заковтування яєць, які виділяє в навколишнє середовище хвора людина. Джерелом інфекції можуть бути тільки люди. Діти можуть заразитися ентеробіозом в дитячих садках, яслах або навіть вдома, якщо у кого-то з домочадців є дане захворювання.

Можливі шляхи зараження:

  • прямий контакт з інфікованою людиною;
  • вживання заражених продуктів харчування;
  • використання рушників, постільних речей, нижньої білизни, іграшок, унітазів і ванн, заражених яйцями гострика;
  • вдихання забрудненого повітря.

Після потрапляння в організм людини з яєць виходять личинки, які незабаром розвиваються в дорослі особини. Ті живуть в нижніх відділах тонкого і в товстому кишечнику, прикріплюючись одним кінцем до стінки кишечника. Вночі, під час сну, зрілі самки виповзають через задній прохід і відкладають велику кількість яєць на шкірі періанальної області, промежини і сідниць. При розчісуванні шкіри яйця потрапляють на руки і під нігті людини, а потім — на посуд, їжу, іграшки і т.д. Таким чином інфекція передається далі, іншим людям.

Симптоми

Найхарактернішою ознакою ентеробіозу є свербіж в періанальній ділянці. Він виникає в результаті механічного і алергічного подразнення шкіри паразитами, що відкладають яйця. Інтенсивність свербежу може відрізнятися в залежності від тяжкості глистової інвазії.

Окрім цього хворих з ентеробіозом можуть турбувати:

  • болі в животі;
  • втрата апетиту;
  • нудота;
  • головні болі;
  • безсоння;
  • запаморочення;
  • нервозність і дратівливість;
  • зниження працездатності та успішності.

На тлі ентеробіозу у багатьох дітей розвивається дисбактеріоз кишечника, що підвищує ризик розвитку кишкових дисфункцій і інфекцій. У представниць жіночої статі можливо заповзання гостриків в статеві органи з подальшим розвитком важких вульвовагінітів.

Діагностика

Виявити ентеробіоз можуть батьки хворих дітей — в деяких випадках вони виявляють дрібних ниткоподібних черв'яків на тілі або білизні дитини. Огляд гостриків фахівцем дозволяє поставити безперечний діагноз.

З лабораторних методів для діагностики використовують мікроскопію матеріалу, отриманого при періанальному зіскобі. Як правило, зішкріб роблять вранці або вдень після сну, обов'язково до підмивання дитини. Щоб результати були максимально достовірними, взяття матеріалу повторюють кілька разів, з інтервалом в 2-3 дні.

Лікування

Препаратом вибору при лікуванні ентеробіозу є Пірантел в дозі 10 мг / кг — одноразово для прийому всередину. В якості альтернативи можуть використовувати й інші засоби: Мебендазол або Альбендазол. Препарати призначають не тільки хворій людині, а й усім, хто живе з нею в одному будинку.

Для профілактики реінфікування хворому слід щодня підмивати анальну ділянку теплою водою з милом, а також приймати душ або ванну вранці — це необхідно для видалення яєць зі шкіри. Також хворим рекомендують щодня міняти нижню і постільну білизну, коротко підстригати нігті і ретельно протирати пил в квартирі. Все це необхідно для того, щоб уникнути поширення яєць гострика і повторного зараження ентеробіозом.

Для контролю ефективності лікування через 2 тижні хворим проводять повторне обстеження.