Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Навіщо приймати кальцій, вітамін D3

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Дбайливі мами активно годують своїх дітей молочними продуктами і виводять гуляти на сонечко, щоб забезпечити організм будівельним матеріалом для кісток – кальцієм, та вітаміном D3, який потрібен для засвоєння кальцію. Але самі мами найчастіше не так добре дбають про себе і несподівано стають жертвами такого явища, як кальцієвий голод.

Що таке кальцієвий голод

Так називають недостатнє одержання організмом кальцію. Для дорослої людини необхідна норма кальцію становить 1000 – 1200 мг на добу. Така кількість цього елемента міститься, наприклад, в 1 кілограмі сиру або майже в двох кілограмах цибулі-порею. З'їдати таку кількість цих корисних продуктів не під силу, мабуть, нікому – адже й крім них щось треба їсти. А враховуючи, скільки сучасна людина вживає так званих «викрадачів кальцію» — рафінованих продуктів, солодкої, борошняної, кави, алкоголю – про повне насичення організму кальцієм без додаткової допомоги навіть не йдеться.

Дефіцит кальцію небезпечний у довгостроковій перспективі

Процес можна порівняти з дієтою - постійно витрачаючи більше енергії, ніж отримуючи з їжею, людина худне. Так само і з кальцієм, тільки в цьому випадку "худнуть" наші кістки. Адже кальцій необхідний як формування кісткової тканини, а й безлічі інших процесів – провідності нервових імпульсів, кровотворення, клітинного метаболізму. І якщо щоденного надходження кальцію з їжею недостатньо, організм бере його з «комори», де кальцій запасений заздалегідь – з кісток. У довгостроковій перспективі це непомітно спричиняє остеопороз. У більшості випадків остеопороз розвивається безсимптомно і про його існування пацієнт дізнається лише після першого перелому.

Але раніше виявляться інші симптоми, насамперед пов'язані з нервовою системою – напруженість, дратівливість, тривожність, підвищена стомлюваність. Потім дефіцит кальцію проявляється у зовнішності, що особливо важливо для жінок - знижується еластичність шкіри, вона стає сухою і тьмяною, втрачають блиск волосся і нігті, псуються зуби. Нестача кальцію також може негативно позначитися на м'язах - можуть з'являтися судоми, відчуття затікання, мимоволі тремтіння в кінцівках.

Щоб наситити організм кальцієм, потрібно приділяти особливу увагу харчуванню, вживаючи не менше трьох порцій молочних продуктів на день, щодня бувати на сонці, уникати стресів, не палити, обмежувати вживання кави та алкоголю. Для сучасної людини все це складно реалізувати, але є відмінний вихід, який не вимагає великих зусиль – прийом препаратів кальцію.

Існує великий вибір кальційвмісних препаратів, але є кілька моментів, які потрібно враховувати при покупці:

  1. Правило перше – вибирати той вид кальцію, який легше засвоюється. Таким є цитрат кальцію, після прийому якого вмісту кальцію в сироватці крові більше (на 94%), ніж після прийому кальцію карбонату. Цитрат кальцію можна приймати незалежно від прийому їжі, для його розчинення не потрібна соляна кислота, він більш щадний для органів травлення.
  2. Правило друге - обов'язкова наявність вітаміну D3. Він просто необхідний для засвоєння кальцію.
  3. Правило третє – додаткові мінерали. Магній, цинк, марганець, мідь, бір – ці речовини так само важливі для зміцнення кісткової системи, як і кальцій і вітамін D.

Препарат, що містить всі три компоненти – цитрат кальцію, вітамін D3 і мікроелементи — найкращий вибір для вгамування кальцієвого голоду та профілактики остеопорозу.