star_on

Цікаві факти про кавун

Дата публікації: 27.03.2023

article page
Кавун — це завжди смачно, соковито і солодко. Багато хто з нас любить ласувати кавунами і не представляє період літа без нього. МОЗ України виклали на сайті і розповіли, чим вони корисні, що міститься в кавунах, чому від кавунів може бути погано і чи дійсно в них багато нітратів. Докладніше читайте за посиланням, а ми коротко розповімо про найцікавіші факти зі статті.
n
 
n
n
1. В кавунах присутні в невеликій кількості 19 вітамінів та 11 мінералів. М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. Ще в них міститься порядка 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози.
n
n
n
2. Лікопен, що міститься в кавунах, має потужні антиоксидантні, протизапальні властивості та ще зменшує тромбоутворення, знижує синтез холестеролу печінкою, сприяє поглинанню клітинами ліпопротеїнів крові та знижує ризик остеопорозу. Чим більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок.
n
n
n
3. Калорійність кавуна – близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше. Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.
n
n
n
4.Кавун треба їсти з чимось жировмісним (сиром, горіхами). Оскільки лікопен та каротиноїди — жиророзчинні пігменти. Сире насіння їсти не варто, тому що воно містить так звані антинутрієнти: фітин, танніни, оксалову кислоту та інгібітори трипсину (ферменту, що розщеплює білки).
n
5.Нітрати асоціюються з кавунами. Водночас вони не становлять загрози здоров’ю. Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив.
n
Усі акції