star_on

Вплив блакитних екранів

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Блакитні екрани і їх негативний вплив на шкіру – це міф чи правда Раніше косметологи вважали, що шкірі шкодить тільки ультрафіолетове випромінювання, яке викликає опіки, прискорює старіння і появу пігментації. Але останні пару років багато інтернет виданнь про красу і здоров’я розповідають про негативний вплив на загальний стан шкіри світла від блакитних екранів наших смартофон і комп’ютерів. Чи так це насправді

n

HEV-випромінювання (блакитне світло, High-energy visible light або HEV) – високочастотнє високоенергетичнє світло видимого спектру в діапазоні від 400 до 500 нм. Про шкоду блакитного світла з захватом говорять косметичні маркетологи. Вони стверджують, що випромінювання від екранів ноутбуків, планшетів і смартфонів безпосередньо позначається на молодості шкіри і негативно впливає на еластичність, а тому захищатися від нього треба також, як і UVA і UVB випромінювання. Чи це правда Досліджень про HEV досить мало, а ті, які є зазвичай спонсорувались компаніями, які продають інгредієнти і креми для захисту від цього світла.

n
n

Грунтовної доказової бази про шкоду HEV на шкіру немає, як і немає досліджень того, що даний вид випромінювання абсолютно безпечний для здоров’я. Однак якщо з впливом HEV на шкіру все досить спірно, то на очі і мелатонін – негативних наслідків більше. Штучнє синє світло скорочує викид мелатоніну перед сном. Дослідники з Гарварду провели експеримент, порівнявши наслідки впливу синього і зеленого світла схожою яскравості протягом 6,5 годин. З’ясувалося, що синє світло скорочує вивільнення мелатоніну в два рази довше зеленого і в два рази сильніше впливає на циркадні ритми. Також синє світло негативно впливає на сітківку очей, а при постійній взаємодії може викликати короткозорість. Користуватися косметичними засобами з позначкою blue light potect/antiHEV вирішувати тільки вам. Слідкуйте за своїм здоров’ям і намагайтеся проводити менше часу перед комп’ютером і з телефоном протягом дня.

n
Усі акції