Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Від К до С: що відомо про коронавірус.

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Навіть якщо не гортаєте стрічку новин дорогою до роботи та уникаєте вечірніх випусків по телебаченню, чули про новий мутований вірус, який бадьорою ходою прогулюється світом. Коронавірус 2019-nCoV – це мутація попередніх версій звичайного вірусу, яка перейшла від тварини до людини. Він викликає атипову пневмонію. Точкою початку став ринок морепродуктів в китайському місті Ухань, де продавали різну живність, в тому числі – змій. В сусідній Південній Кореї його поширили члени релігійної групи «Церква Ісуса Сінчхонджи».

Про вірус стало відомо на початку 2020 року. Вже три місяці він залишається топ-темою світових ЗМІ та причиною для паніки. Навіть в країнах, куди він ще не дійшов, розкуповують медичні маски про всяк випадок. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) 14 січня 2020 року офіційно визнала коронавірус. Поки одні країни вже боряться з ним, інші тільки очікують його появи.

Щоб запобігти поширенню вірусу між країнами, у туристів перевіряють температуру тіла на в’їзді чи виїзді. Однак, ВООЗ вважає ці засоби профілактики неефективними. Щоб нормалізувати температуру тіла, людина може прийняти жарознижуючі лікарські засоби. До того ж, поки інфікована особа знаходиться в інкубаційному періоді, вона може жити звичним життям та навіть не підозрювати про наявність мутованого вірусу.

Про позитивне

Як кажуть, не було б щастя, та допомогло нещастя. Коронавірус зазіхнув на здоров’я людей та економіку Китаю, але приніс і бонуси. За інформацією NASA, в епіцентрі вірусу зафіксували зменшення викидів одразу після того, як оголосили карантин. Причина криється у зниженні економічної активності. Менше пересувань – більше свіжого повітря у місті.

Для створення зони ізоляції в рекордні терміни побудували 16 лікарень. На початку березня одну з них закрили, оскільки всі пацієнти вилікувались.

Як не заразитись коронавірусом

Специфічних засобів профілактики немає. Відмова від замовлення товарів з Піднебесної є не більш, ніж спробою уберегтись від коронавірусу, яка не підтверджена доказами. На два тижні «Укрпошта» призупиняла доставку посилок в Китай. Але з 26 лютого відправлення їздять як зазвичай з єдиною поправкою на можливе збільшення терміну.

Як не заразитись?

  • Підвищити піклування про гігієну. Кожному відомо, що потрібно мити руки з милом після контакту з тваринами, відвідування місць масового скупчення людей, громадського туалету. Однак, не всі люди дотримуються цих простих рекомендацій. Якщо відчуваєте симптоми ОРВІ, не треба йти в навчальний заклад чи на роботу. Дайте організмові час на подолання хвороби: візьміть лікарняний та дотримуйтесь рекомендацій медиків.

  • Відкласти зайві пересування. Щоб зменшити ризик зараження, бажано обмежити себе в подорожах. Міністерство закордонних справ України рекомендувало громадянам утриматись від необов’язкових поїздок до регіонів з підвищеним ризиком зараження. Так, українцям радили не їздити в Ломбардію, П’ємонт, Емілію Романію (Італія), м. Тегу (Південна Корея), провінцію Хубей (Китай) та п’ять регіонів Франції. Якщо поїздка може зачекати, дайте їй таку можливість. Коли все ж вирішили подорожувати, вживайте м’ясо та рибу після належної термічної обробки. Візьміть з собою антисептичний засіб. Купуйте й пийте воду в пляшках. Звертайтесь до лікаря, якщо відчуваєте слабкість, підвищення температури, утруднене дихання.

  • Фільтрувати інформацію в ЗМІ. Звертайте увагу на позитивні новини – факти одужання та закриття лікарень за непотрібністю. Довіряйте підтвердженій інформації.

Якщо вам спокійніше, носіть медичну маску, але не забувайте змінювати її кожні три години. Не торкайтесь обличчя брудними руками. Якщо носите маску, закривайте рот та ніс. Коли їдете в громадському транспорті, намагайтесь триматись подалі від пасажирів, які кашляють або чхають.

Тільки без паніки

Якщо ви не контактували з людьми, які тільки повернулись з подорожей та мають ознаки респіраторних захворювань, то, ймовірно, будете в порядку. В зоні ризику залишаються люди зі слабким імунітетом. У багатьох померлих були супутні хронічні захворювання.

В групі професійного ризику залишаються працівники, які контактують з тваринами. Їм важливо посилити заходи безпеки – щоденно дезінфікувати спорядження та одяг, зберігати ці речі у відведеному місці.

ВООЗ не дає специфічні рекомендації. Бажано дотримуватись тих норм профілактики, що й під час звичайних респіраторних захворювань.

У боротьбі з коронавірусом головний ворог – це паніка. Не варто викидати замовлені речі з Китаю та залишатись вдома в ізоляції без вагомих причин. Живіть звичайним життям, не забувайте про знайомі з дитинства норми гігієни. Ви не можете впливати на поширення вірусу, але у вашій владі контролювати власну реакцію на події.