star_on

Стійкість до антибіотиків

Дата публікації: 27.03.2023

article page

У сучасному світі і медицині стійкість бактерій до антибіотиків – це одна з головних проблем. З винаходом пеніциліну людство вступило в нерівну гонку: ми намагаємося обігнати еволюцію, відкриваючи все нові антибіотики, поки бактерії пристосовуються до старих. Справа в тому, що бактерії розмножуються і розвиваються дуже швидко. Нове покоління бактерій з’являється кожні 20 хвилин, тому мікроорганізми так швидко еволюціонують і адаптуються під зовнішні загрози. Більш того, чим частіше ми використовуємо той чи інший антибіотик, тим більше шансів ми даємо бактеріям розвинути до них стійкість. Але еволюції б без них просто не було, так як раніше величезним показником смертей були такі захворювання, як гнійна ангіна або сифіліс.

n

Про стійкість до антибіотиків говорять багато десятиліть. У сучасних реаліях стійкість до антибіотиків починає приймати величезні масштаби. Людство досить часто використовує антибіотики, а вчені майже перестали відкривати нові. Як ми використовуємо антибіотики Будь-яка складна хірургічна операція не обходиться без антибіотиків, а особливо без них не обійтися при пересадці органів. Фермери використовують антибіотики на рослинах і тваринах. Тварин вони роблять товстішими і змушують їх рости швидше. В Азії антибіотики регулярно використовують для вирощування риби та креветок, щоб захистити їх від бактерій, які поширюються в воді. Антибіотики все ще грають ключову роль при лікуванні інфекцій: від зараження крові до сепсису, пневмонії, в стоматології і так далі.

n

Розробка нового антибіотика коштує колосальних витрат. Нових типів антибіотиків не з’являється, ми використовуємо старі, і стійкість до них зростає. Більш того, стали з’являтися так звані нові мікроорганізми, стійкі до декількох типів антибіотиків, а іноді і до всіх.

Усі акції