star_on

Як подбати про психічне здоров'я дитини під час війни: коросні поради

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Як подбати про психічне здоров'я дитини під час війни: коросні поради

1. Розмовляйте з дитиною. Називати речі своїми іменами та прийняти рішення говорити або ні відверто з дитиною про війну – вибір виключно батьків. Все залежить від вразливості дитини та її емоційного стану. Важливо пояснити, що коли вона чує сирену, потрібно поводитися спокійно і завжди знаходиться поряд з вами в укритті. Якщо малеча плаче від гучних звуків і сумує за минулим способом життя, то заспокойте її і поясніть, що це вимушений захід і тимчасова ситуація, а друзі також знаходяться в тому ж становищі. Максимально подбати про психічне здоров'я та підтримувати її стабільний стан – головне завдання батьків, як би не було складно вам самим. Ми вистоємо!

2. Рух. Діти дуже активні і їм важко сидіти без діла. Фізична активність потрібна як дитині, так і вам: зробіть разом комплекс легких вправ, пограйте, нахиляйтеся або пострибайте та постарайтеся розважити дитину. Рух протягом дня допоможе спрямувати енергію дитини в правильне русло і розвантажити напружений стан, а також вночі є більше шансів, що вона засне міцним сном (з поправками на сирени).

3. Будуйте плани після війни. Розмовляйте про майбутнє і плануйте: як поїдете на море, придбаєте нову іграшку або вирушите на пошук найсмачнішого мармеладу у вашому місті тощо. Дитина розвиватиме уяву, мріятиме і буде прагнути швидше «виконати плани». Діти, що пережили психотравматичні події, можуть втратити відчуття безпеки, замкнутися та відчути байдужість до колишніх занять та хобі, які їх цікавили та захоплювали. Війна може стати причиною погіршення особистісного розвитку. Тому дуже важливо будувати нові стимули, турбуватися про психіку і максимально намагатися бути включеним у їх настрій, переживання та підтримувати стан. Не забудьте виконати обіцяне після перемоги нашої країни.

4. Активність. Іграшки повинні не займати багато місця, але дуже важливі для емоційного стану дитини. Вони допоможуть переключити увагу і зайняти його на якийсь час. Крім цього, не забувайте про улюблену іграшку, оскільки вона викликає стан спокою у дитини. Відмінний варіант в будинку або в бомбосховищі - розмальовки та малювання на папері. Логічні ігри з підрахунками, "повтори фігуру" або нескладні завдання допоможуть розвивати свідомість і тренують пам'ять.

5. Тактильний контакт. Діткам зараз як ніколи раніше потрібна ваша турбота. Обіймайте, цілуйте та проводіть з ним більше часу. Вони зчитують це на емоційному рівні та відчувають відчуття безпеки. Саме воно в недозованому обсязі як ніколи необхідне нашій малечі сьогодні.

Усі акції