star_on

Пребіотики

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Пребіотики – це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які позитивно впливають на стан людського організму. Всередині і зовні людини мешкають трильйони мікробів, різні види в різних частинах нашого тіла. Деякі з них шкодять, як, наприклад, бактерія Streptococcus mutans, яка живе в роті і викликає карієс. Але з основною частиною мікроорганізмів нам вдається жити в рівновазі. Більш того, багато хто з цих крихт приносять користь. Найбільше мікробів зосереджено в кишечнику.

У кишечнику живуть самі різні мікроби, але довгий час добре вивчити вдавалося лише ті з них, які легко виростити в лабораторії. Сучасні технології секвенування ДНК дозволили відкрити безліч організмів, які чудово відчувають себе в нашому кишечнику, але не можуть вижити в умовах лабораторії. І результати досліджень говорять про те, що пребіотики можуть бути ефективні для лікування конкретних захворювань, але не можуть надавати ніякого впливу на склад кишкових бактерій у здорових дорослих людей. Тому не варто сподіватися на те, що пребіотики «підвищать імунітет», позбавлять дорослу людини від екземи або попередять розвиток алергічних реакцій, їх не потрібно застосовувати для «детоксу кишечника» і акне.

До пребіотиків традиційно відносять біфідо-і лактобактерії. Важливо розуміти, що різні препарати і харчові добавки можуть містити різні види і штами бактерій (це може бути один вид або комбінація), у них різні властивості і можуть бути побічні ефекти. Призначати їх в ідеалі повинен лікуючий лікар. Пребіотики – не панацея від усіх бід і здоров’я оргінізма, однак при правильному використанні вони будуть ефективні для лікування контректних захворювань.

Усі акції