star_on

Грейпфрутовий сік і лікування

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Метаболізм багатьох ліків (тобто їх трансформація в молекули, які легко виводяться з організму) відбувається в печінці, і відповідають за це, крім інших, ферменти так званої системи цитохрому. Існують ліки і продукти, які посилюють або знижують активність цих ферментів або «конкурують» з прийнятим ліками. Все це може вплинути на те, що відбувається з препаратом в організмі. В першу чергу це відноситься до опіоїдів і імунодепресантами, а з найбільш поширених – до препаратів для лікування артеріальної гіпертензії і ті, що знижують рівні ліпідів у крові.

n

Якщо активність ферментів, які переробляють ліки, знизити, то концентрація препарату в крові виявиться вище, ніж потрібно – а значить, можуть посилитися всі ефекти, в тому числі небажані. Це особливо небезпечно в разі, наприклад, імуносупресорів. Інгібітори ферментів цитохрому – це в тому числі протигрибкові засоби кетоконазол і ітраконазол, антибіотик кларитроміцин, а ще грейпфрут, карамбола (зоряний фрукт), сік алое і деякі інші продукти.

n

Взаємодія ліків з похідними грейпфрута вивчено найкраще – цей фрукт в будь-якому вигляді несумісний майже з сотнею препаратів. Такий же ефект (підвищення активності ліки і ризику побічних ефектів) можуть надавати червоні апельсини, лайми і помело. Тому при прийомі ліків постарайтеся не приймати їх разом з цитрусовими.

Усі акції