star_on

Фосфор і його дефіцит

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Навіщо нам потрібен фосфор і як заповнювати його дефіцит

n

Фосфор – мікроелемент, який грає ключову роль в організмі людини. Він присутній у складі ДНК, багатьох ферментах і білках. Допомагає засвоювати кальцій та забезпечувати стабільну роботу мозку. Крім цього, ця речовина бере участь у всіх фізіологічних процесах в організмі, відповідає за розподіл клітин і скорочення м’язів.

n

Низький рівень фосфору може бути пов’язаний з його недостатнім надходженням в організм із продуктів. Також причиною може бути гіпотиреоз, захворювання печінки, алкоголізм чи зараження крові. Високий показник мікроелемента – передозування вітаміном D та фосфоровмісними препаратами і т.п.

n

Які продукти їсти, щоб отримати фосфор и що ускладнює його засвоєння:

n

1. Якщо у вас збалансоване харчування, то дефіцит даного мікроелемента зустрічається вкрай рідко. Фосфор міститься у молоці, рибі, морепродуктах, яйцях, а також твердому та кисломолочному сирі. Включіть їх у свій раціон.

n

2. Багато фосфору в петрушці, бобових, ікрі, гарбузі, шпинаті, часнику, горіхах і какао-бобах. Мінімальна кількість речовини міститься в кабачках, цитрусових, зеленому перці та рослинній олії.

n

3. Варто зауважити, що засвоєння фосфору з продуктів рослинного походження ускладнене. Надмірна кількість магнію та заліза уповільнює цей процес. Пам’ятайте, що при прийомі мінеральних комплексів потрібно враховувати баланс з кальцієм для кращої ефективності.

n

Надлишок фосфору шкідливий для здоров’я, оскільки можливе виведення кальцію з кісток та утворення каменів у нирках. Підходьте до питання підтримки вашого здоров’я грамотно: зверніться до лікаря й здайте аналізи. Не варто займатись самолікуванням. За результатами ваших аналізів лікар визначить, чи варто заповнювати дефіцит фосфору.

Усі акції