star_on

Ендорфіни в нашому житті

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Ендорфіни – важлива складова нашого життя, а також здоров'я. Нижче розкажемо про нього, корисні властивості має і які гормони допомагають йому синтезуватися в організмі.

Чому ендорфіни важливі? 

Вони покращують процеси загоєння, прискорюють регенерацію, сприяють формуванню мислення – стимулюють утворення асоціацій, фантазій. Ендорфіни борються з депресією, зменшують стрес і тривогу. Завдяки ендорфінам можливо знизити почуття болю під час пологів. Саме ендорфіни змушують почувати нас на висоті після хорошого тренування, сексу або смачного обіду. Імпульсивна поведінка, хронічні головні болі, тривожність, залежно та проблеми зі сном – це одні з небагатьох ознак нестачі ендорфінів.

Які гормони сприяють виділенню ендорфінів?

Дофамін відповідає за формування мотивації, почуття задоволення, відчуття життя і емоційні реакції. Виділенню дофаміну сприяють досягнення цілей, почуття любові, тактильні відчуття, улюблена їжа, відпочинок, фізичне навантаження. Дофамін не завжди стимулює вироблення позитивних емоцій. Він перш за все допомагає організму адаптуватися в стресових ситуаціях – наприклад, дофамін виділяється при травмах і при больовому синдромі. Вироблення дофаміну гальмує прийом алкоголю, наркотичних препаратів, вживання великої кількості жирної і солодкої їжі. Так що стежте за раціоном на карантині і віддавайте перевагу здоровій їжі. Є один важливий нюанс: в обміні дофаміну беруть участь деякі препарати, які застосовуються в кардіології та психіатрії, тому варто уважно ставитися до прийому медикаментів.

Серотонін покращує пам’ять, прискорює рух, знижує больовий поріг, забезпечує повноцінний сон, бере участь в репродуктивній функції і контролює лібідо, регулює роботу органів малого таза у жінок. Виділенню серотоніну сприяють амінокислота триптофан, глюкоза і магній. Для виділення серотоніну також важливе сонячне світло, а значить, вітамін D, який регулює перехід триптофану в серотонін. Гальмує вироблення серотоніну кофеїн, тому що погіршує апетит, а також алкоголь. Він може, навпаки, не зняти напругу, а зменшити кількість «гормонів щастя» в крові. Йому на зміну хай краще прийде чай з ромашкою або з бергамотом. Однак надлишок серотоніну не надто корисний: він провокує розвиток серотоніну синдрому, який багато в чому нагадує передозування антидепресантами.

Посміхайтеся і будьте здорові!

Усі акції