АНЦ
Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Електронний рецепт на всі рецептурні препарати в Україні

Дата публікації: 28.03.2023

article page

Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що з квітня 2023 року всі рецептурні ліки будуть відпускатися за електронним рецептом. Нижче розповімо, що потрібно знати про нововведення та як отримати е-рецепт для покупки рецептурних ліків.

Передумови реформи 

Минулого року Міністерство охорони здоров'я України розпочало реформу із запровадженням електронного рецепту на рецептурні препарати. Першою групою ліків стали антибіотики, які з серпня почали відпускатися з аптек лише за рецептом. В МОЗ наголошували, що це дає змогу відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні і розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів. Крім цього це був перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні. 

В жовтні 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (реєстр. № 7444), що дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків в Україні. Це рішення є підґрунтям законодавчої бази для повноцінного впровадження електронного рецепта та зробить процес прозорим і безпечним. З листопада того ж року запрацював е-рецепт на наркотичні та психотропні препарати, а з квітня 2024 року він вже запроваджується на всі рецептурні ліки в Україні. 

Які ліки відпускатимуться з аптек за е-рецептом?

З квітня електронний рецепт пошириться на всі групи готових препаратів в Україні, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти. 

Згідно з поясненнями МОЗ до цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Ряд деяких звичних для нас ліків проти болю, кашлю чи заспокійливі також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом лікаря.

На пільгові препарати, які відпускаються за кошти місцевих бюджетів або інших програм, а також ліки екстемпорального виготовлення (тобто ті, що виробляються безпосередньо в аптеці за рецептом лікаря), як і раніше, продовжить діяти паперовий рецепт.

Як отримати електроний рецепт?

Інструкція:

  1. Звернутися на прийом до лікаря (виписати рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП, а не тільки сімейний лікар).
  2. Під час огляду лікар, за потреби, зареєструє вас в ЕСОЗ та сформує електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.
  3. З випискою е-рецепта ви отримаєте його номер та унікальний код підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для придбання рецептурних ліків.

Якщо ви чи ваші рідні не маєте мобільного телефону, то лікар надрукує для вас спеціальну інформаційну пам’ятку з номером, кодом та деталями призначення для погашення рецепта в аптеці.

Як зареєструватися в ЕСОЗ?

Пацієнт може отримати електронний рецепт незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем але необхідною умовою є реєстрація в Електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити на прийомі в будь-якого іншого лікаря або уклавши декларацію з сімейним лікарем.

Не займайтесь самолікуванням. Будьте здорові та бережіть себе.

Усі акції