Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

З серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом

Дата публікації: 27.03.2023

article page

З 1 серпня пацієнту для придбання в аптеці антибіотиків за власні кошти буде потрібен електронний рецепт. МОЗ наголошує, що це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні.

МОЗ зазначає, що відпуск антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта дає змогу відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні. Це важлива частина реформи, регулювання відпуску антибіотиків і перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.

Як почне працювати нововведення?

В медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, куди звернувся пацієнт за рецептом, не підключений до ЕСОЗ, то лікар має виписати паперовий рецепт.

Де можна буде отримати електронний рецепт?

У будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але необхідною умовою є реєстрація пацієнта в ЕСОЗ.

Як зареєструватися в ЕСОЗ?

Це можна зробити уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря.

Крім того, до кінця року медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом.

Будьте здорові та бережіть себе!