Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Що робити, якщо… розбився градусник. І що точно не слід робити.

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Пам’ятайте, небезпечне саме випаровування ртуті, а не сама ртуть, обов’язково звільніть приміщення, де розбився градусник, від його обивателів – дітей, домашніх улюбленців, адже ртуть відмінно пристає до вовни, підошві.

n

Не збирайте ртуть пилососом – всмоктування утворює циркуляцію повітря підвищеної температури, а це прискорить процес випаровування ртутних крапель. Обмеження накладаються так само на підмітання за допомогою віника і вологе прибирання за допомогою ганчірки – щетини віника і тиск ганчірки розітруть краплі ртуті на дрібні частини, що тільки прискорює розкладання ртуті на більш дрібні частинки. Які можна вдихнути, проковтнути і просто не помітити.

n

Прибрати / зібрати ртуть можна за допомогою звичайного пензлика (для дрібних частинок), шприца (для більших частинок, якщо такі є) і банки з водою (охолодженої). Обов’язково забезпечте вентилювання приміщення – відкрийте всі вікна і закрийте двері, щоб запобігти протягів (пориви повітряного потоку можуть розкидати скалки градусника і краплі ртуті по всьому приміщенню). Не забудьте про засоби захисту – респіраторна маска, латексні (одноразові) рукавички! Не зайвими будуть бахіли. За допомогою пензлика (шприца) і аркуша паперу необхідно зібрати скалки скла розбитого градусника і крапельки ртуті і акуратно зсипати в банку, закрити щільною кришкою. Якщо є можливість – акуратно пройдіться липкою стрічкою по області, де був розбитий градусник – так ви можете зібрати невидимі мікро частинки розбитого приладу і можливих залишків ртуті. Липку стрічку слід також помістити в банку з раніше зібраними осколками і ртуттю. Після завершення всіх процедур, слід витерти область розчином марганцівки.

n

Важливо! Якщо ртуть потрапила на одяг – рекомендується не намагатися очистити її, а здати на утилізацію. Банку з вмістом і одяг (за потребою) можна здати на утилізацію до відповідного центру, СЕС. Наприклад, у Запоріжжі, здати можна в приватному центрі утилізації ртуті. Ні в якому разі не викидайте банку в сміттєпровід, водостік-каналізацію і подібні місця! Це може призвести до поширення ртуті і може викликати ускладнення у людей, що мають контакт з можливим предметом, що має відношення до викинутої ртуті.

n

“Аптека АНЦ” вже писала про різницю між антибіотиками і противірусними препаратами.