Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

А раптом.. Що робити, якщо випав з літака або гелікоптера

Дата публікації: 27.03.2023

article page

Цікаве керівництво по виживанню при падінні з висоти 10 000 км. Орієнтовна швидкість падіння – 190 км / ч, період падіння – 3 хвилини.

1. Початок. Висота – 10 000 км

Ви на десятикілометровій висоті над землею. У повній самоті. І падаєте.

Ситуація погана. Але зараз краще було б зосередитися на позитивних аспектах (не рахуючи головного – що ви принаймні якось примудрилися пережити свій літак). Земне тяжіння вам тепер лютий ворог, але зате у вас є інший союзник – час. Хочете вірте, хочете ні, але ваше нинішнє становище набагато краще, ніж якби ви впали з балкона п’ятого поверху. Точніше кажучи, ваше становище стане краще. А поки проблеми з киснем на такій висоті приведуть до гіпоксії та втрати свідомості, і пару кілометрів ви будете падати, як цегла.

Падати з літака можна двома способами. Перший з них – вільне падіння без будь-яких спроб уповільнити свій політ. Другий – зіграти роль «наїзника на уламках». Цей термін пустив в оборот Джим Хемілтон, Массачусетський історик-любитель, який створив сторінку «дослідників вільного падіння». Це велика база даних, в яку включені майже всі випадки падіння з великої висоти. «Наїзник» в його термінології називається той, хто зумів вхопитися за будь-якої уламок. Так, в 1972 році сербська стюардеса Весна Вулович обслуговувала рейс літака DC-9. Над Чехословаччиною літак вибухнув. Стюардеса пролетіла 10 км, будучи затиснута між своїм сидінням, візком з буфету і тілом ще одного члена екіпажу. Вона приземлилася на покритий снігом гірський схил і до повної зупинки довго по ньому ковзала. В результаті вона отримала важкі травми, але залишилася жива.

Якщо вас оточує щось на зразок кокона з уламків, ймовірність вижити при ударі об землю буде помітно вище. Така думка Гамільтона пояснюється переконливою статистикою. З 1940-х років зареєстрований 31 такий випадок. Тих, хто залишився в живих після одинокого вільного польоту, набагато менше – всього 13 зареєстрованих або викликаючих довіру випадків. Наприклад, в 1943 році військовий льотчик Алан Меггі, при виконанні при виконанні бойового завдання, випав з літака і, пролетівши 6 км, пробив дах залізничного вокзалу. Практично відразу ж його взяли в полон німці, які були вражені, побачивши його живим.

Залежно від вашої ваги, габаритів і щільності навколишнього повітря ви повинні розігнатися не більше ніж до 200 км / год, причому станеться це всього метрів за п’ятсот вільного польоту. Тобто, впавши з хмарочоса або ж з десятикілометрової висоти, ви вдаритесь об землю з однаковою силою. Але з даху хмарочоса до тротуару ви будете летіти 12 секунд, а падаючи з «літакової» висоти, встигнете прочитати всю цю статтю.

2. Середина. Висота 6.5 км

До цього моменту ви вже спустилися у ті шари атмосфери, де можна більш-менш вільно дихати. До вас повертається свідомість. До удару об землю залишається дві хвилини. Ваша наступна задача – вирішити, чи хочете ви жити далі. Якщо так, то врахуйте, що, як жартують парашутисти, «вмирають не від падіння, а від приземлення».

Не гаючи цілковитого самовладання, постарайтеся прицілитися. Куди ж цілитися Мегі впав на кам’яну вокзальну підлогу, але його падіння загальмувалося, коли він, за момент до цього, пробив скляну покрівлю. Боляче, зате рятуючий випадок. Згодиться і стіг сіна. Деякі щасливчики залишилися живі, потрапивши в густий чагарник. Лісові хащі – теж непогано, хоча можна напоротися на який-небудь сук. Сніг Просто ідеально. Болото М’яка, покрита рослинністю трясовина – найбажаніший варіант. Був випадок, коли скайдайвер з парашутом, що не розкрився, потрапив прямо на високовольтні дроти. Проводи спружинили і підкинули його вгору, зберігши йому життя. Найнебезпечніша поверхня – вода. Як і бетон, вона практично нестислива. Результат падіння на океанську гладь буде приблизно такий же, як на тротуар.

Щоб знизити швидкість вільного падіння, спробуйте наслідувати парашутисту, що виконує затяжний стрибок. Розставте руки і ноги, закиньте голову, розправте плечі. Зробіть груди колесом, і ви самі собою повернетесь обличчям до землі. Тільки не розслабляйтеся – це не найкраща поза для приземлення. У вашому, відверто скажемо, скрутному становищі питання, як підготуватися до зустрічі з землею, залишається, на жаль, до кінця не вирішеним. У журналі War Medicine від 1942 року було опубліковано статтю на цю тему. Там було написано: «У спробі уникнути травм велику роль грає розподіл навантажень і їх компенсація». Звідси рекомендація – падати потрібно плазом. З іншого боку, доповідь 1963 року народження, опублікований Федеральним агентством авіації (FAA), стверджує, що оптимальною для збереження життя буде класична угруповання, прийнята серед скайдайверів: ноги разом, коліна вище, гомілки притиснуті до стегон. У тому ж джерелі зазначено, що виживання при катастрофі вельми сприяє на тренованість в таких видах спорту, як боротьба або акробатика.

При падінні на тверді поверхні особливо корисно було б мати деякі навички в східних єдиноборствах.

Японський ськайдайвер Ясухіро Кубо тренується так: викидає з літака свій парашут, а потім вистрибує сам. Затягуючи процес до межі, він наздоганяє своє спорядження, надягає і після цього смикає за кільце. У 2000 році Кубо вистрибнув на висоті 3 км і провів у вільному падінні 50 секунд, поки не наздогнав ранець зі своїм парашутом. Всі ці корисні навички можна відпрацьовувати і в більш безпечній обстановці, наприклад в тренажерах вільного падіння – вертикальних аеродинамічних трубах. Втім, тренажери не дозволять вам відпрацювати найвідповідальніший етап – зустріч із землею.

Якщо вас чекає внизу водна поверхня, готуйтеся до швидких і рішучих дій. За рештою в живих любителям стрибати з високих мостів можна зробити висновок, що оптимальним був би вхід в воду «солдатиком», тобто ногами вперед. Тоді у вас будуть хоч якісь шанси вибратися на поверхню живим.

З іншого боку, знамениті нирці зі скель, відточують свою майстерність неподалік від Акапулько, вважають, що краще входити в воду головою вперед. При цьому руки зі сплетеними пальцями вони виставляють перед головою, захищаючи її від удару. Ви можете вибрати будь-яку з цих поз, але постарайтеся до самої останньої секунди зберігати парашютірующую позицію. Потім, над самою водою, якщо ви віддасте перевагу пірнути «солдатиком», настійно рекомендуємо вам щосили напружити сідниці. Пояснювати, чому, було б не дуже пристойно, але ви напевно і самі здогадаєтеся.

Яка б поверхню вас внизу ні чекала, ні в якому разі не приземляйтеся на голову. Дослідники з Інституту безпеки дорожнього руху прийшли до висновку, що в подібних ситуаціях основною причиною смерті виявляється черепно-мозкова травма. Якщо вас все одно несе головою вперед, краще вже приземляйтеся на обличчя. Це безпечніше, ніж удар потилицею або верхньою частиною черепа

3. Фінішна пряма. Висота 300 метрів

Статистика показує, що в разі катастрофи вигідніше виявитися членом екіпажу або дитиною, і якщо є вибір, краще терпіти крах на військовому літаку. За останні 40 років зафіксовано принаймні 12 авіакатастроф, коли в живих залишався тільки один чоловік. У цьому списку четверо були членами екіпажу, а сім – пасажирами у віці до 18 років. Серед тих, хто врятувався, був Мохаммед ель-Фатех Осман, дворічна дитина, яка пережила катастрофу «Боїнга» в Судані в 2003 році, приземлившись серед його уламків. Виживання членів екіпажу можна пов’язати з більш надійними системами пасивної безпеки, а ось чому частіше в живих залишаються діти – поки не зрозуміло. У дослідженнях FAA відзначається, що у дітей, особливо у віці до чотирьох років, більш гнучкі кістки, м’язи більш розслаблені і більш високий відсоток підшкірного жиру, ефективно захищаючий внутрішні органи. Люди маленького зросту – якщо їх голова не висовується з-за спинок літакових крісел – добре захищені від відлітаючих уламків. При невеликій вазі тіла нижче буде й стала швидкість падіння, а менший лобовий перетин знижує шанс напоротися при приземленні на який-небудь гострий предмет.

4. Кінець. 0 метрів

Отже, приїхали. Удар. Ви все ще живі І які ваші дії Згадаймо випадок з Юліаною Копке. У 1971 році в переддень Різдва вона летіла на літаку Lockheed Electra. Лайнер вибухнув десь над Амазонкою. 17-річна німкеня прийшла в себе на наступний ранок під пологом джунглів. Вона була пристебнута до свого сидіння, а навколо валялися купи різдвяних подарунків. Поранена, в повній самоті, вона змусила себе не думати про загиблу матір. Замість цього вона слідувала пораді батька-біолога: «Загубившись в джунглях, ти вийдеш до людей, слідуючи за течією води». Копке йшла вздовж лісових потічків, які поступово зливалися в річки. Вона обходила крокодилів і била по мілководдю палицею, щоб розполохати скатів. Десь, спіткнувшись, загубила черевичок, з одягу на ній залишилася тільки рвана міні-спідниця. З їжі при ній був тільки пакет цукерок, а пити доводилося темну, брудну воду. Вона не звертала уваги на зламану ключицю і на запалені відкриті рани.

На десятий день, рухаючись вздовж річки Шебонья, вона побачила витягнуті на берег каное. Їй було потрібно декілька годин, щоб видертися по береговому схилу до хатини, де її на наступний день виявила бригада лісорубів. У Перу цей випадок сприйняли як диво. Дійсно, за статистикою служби ACRO, що фіксує всі авіакатастрофи, з 1940 по 2008 рік в результаті аварії 15 463 літаків загинуло 118 934 чол. Навіть якщо додати до цього числа парашутистів, у яких не розкрилися парашути, всього 157 щасливчиків здатні розповісти про диво, що сталося з ними. З них 42 – вижили після падіння з висоти понад 3 км.

На замітку: завжди придатні покупки в аптеці, на будь-які випадки життя

Усі акції