Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЗНЕВОДНЕННЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЗНЕВОДНЕННЯ

Зневоднення

Зневоднення або дегідратація - це патологічний стан організму, при якому спостерігається гостра нестача рідини в організмі. Організм дорослої людини містить приблизно 60% рідини. Вважається, що якщо вміст води в організмі знижується до 40-50 мл/кг, то вже йдеться про зневоднення. І чим більша нестача рідини спостерігається, тим небезпечніша ситуація.

В разі серйозної втрати рідини кров стає надмірно густою, розвивається ішемія клітин, у тому числі головного мозку, з'являються метаболічні порушення і врешті-решт може настати смерть.

Причини зневоднення

Зневоднення відбувається при недостатньому надходженні рідини в організм або надмірно швидкій її втраті. Спровокувати зневоднення можуть:

  • Кишкові інфекції. Вони часто провокують блювання і пронос, що призводить до швидкої втрати рідини.
  • Опіки. При великих опіках, коли уражено понад 10-15% тіла, спостерігається зневоднення.
  • Занадто велике потовиділення. Спостерігається при підвищенні температури тіла або якщо температура навколишнього повітря надто висока.
  • Недостатнє вживання рідини. Ми регулярно втрачаємо рідину із сечею, калом, внаслідок дихання, з потом. Якщо запаси рідини не поповнюються, може наступити зневоднення.

Ризик зневоднення підвищується при тривалому знаходженні на спеці, у горах, під час активної фізичної роботи та занять спортом. Також до зневоднення може призвести вживання діуретиків.

Симптоми зневоднення

Розрізняють кілька ступенів зневоднення, для кожної з яких характерні певні симптоми.

  • При легкому ступені зневоднення головні симптоми – це спрага, почуття занепокоєння, слабкість, втома.
  • Для середнього ступеня зневоднення характерні помітне зменшення кількості сечі, сухі слизові оболонки, тахікардія, неспокій, загальмованість.
  • Тяжкий ступінь зневоднення характеризується сильною загальмованістю, очі западають, шкіра стає синюватою, спостерігається зниження температури тіла, зниження тиску, слабкий пульс, плутається свідомість.

При зневодненні підвищується ймовірність розвитку тромбів, через що різко виникає ризик тромбування життєво важливих судин серця, легенів, головного мозку, можуть пошкоджуватися нирки та інші органи, розвиватися шок. У важких випадках зневоднення може стати причиною смерті.

Діагностика та лікування зневоднення

Діагностувати зневоднення можна на основі зовнішніх ознак, фізикального обстеження та лабораторних аналізів. Методи лікування зневоднення залежить від ступеня його тяжкості.

В разі легкого зневоднення рекомендується більше пити, бажано, щоб вода була підсоленою. Це може бути мінеральна вода. Ви також можете придбати в аптеках спеціальні засоби для регідратації, за допомогою яких можна ефективно усунути зневоднення та відновити сольовий баланс організму.

Якщо зневоднення настало внаслідок високої температури, необхідно якнайшвидше знизити температуру до норми.

В разі більш важких форм зневоднення потрібна госпіталізація. Призначається внутрішньовенне вливання розчину глюкози, сольових розчинів. Також проводиться симптоматична терапія. Можуть призначатись нейропротектори, препарати калію, кардіотропні засоби. Терапія проводиться доти, доки життєві показники не прийдуть у норму.

Якщо вчасно розпочати терапію зневоднення і робити правильні кроки по відновленню стану, то є всі шансисприятливого результату. Тоді найчастіше через 1-2 дні усі симптоми повністю зникають і людина повертається до нормального життя.