Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title УТРУДНЕНЕ ДИХАННЯ (ЗАДИШКА):

symptoms.symptoms-products

УТРУДНЕНЕ ДИХАННЯ (ЗАДИШКА)

Утруднене дихання (задишка)

Утруднене дихання, або задишка, характеризується порушенням частоти, ритму і глибини дихання, в результаті чого у людини з'являється виражене відчуття браку повітря. Даний симптом найчастіше вказує на серйозні захворювання серцево-судинної, нервової та дихальної системи. У деяких випадках причиною утрудненого дихання можуть бути важкі інтоксикації.

У людини з задишкою зазвичай спостерігається прискорене поверхневе дихання, а також залучення в дихальний акт допоміжної мускулатури — м'язів шиї і верхньої кінцівки, м'язів передньої черевної стінки. У спробі полегшити самопочуття хворий може приймати вимушене сидяче положення зі злегка нахиленим вперед тулубом.

Причини

Задишка може з'являтися внаслідок порушення як зовнішнього, так і внутрішнього (тканинного дихання). У першому випадку причиною є недостатнє надходження кисню через легені, у другому — порушення біохімічних процесів усередині клітин (наприклад, під впливом токсинів або на тлі важких інфекційних захворювань).

Неврологічні порушення

Утруднення дихання можуть викликати нейротропні отрути (аміак, сірковуглець, фосфорорганічні сполуки) і хвороби центральної нервової системи, що порушують нормальне функціонування дихального центру. Причиною задишки в такому випадку є збій в регуляції акту дихання на рівні головного мозку або периферичних нервів.

Серцево-судинна патологія

Труднощі при диханні можуть виникати внаслідок уповільнення кровообігу при хворобах серця і серцево-судинної системи. В результаті цього кров рухається по організму занадто повільно, а тканини страждають від недостатнього надходження кисню.

Задишку можуть викликати такі хвороби серцево-судинної системи:

  • вроджені вади серця;
  • аритмії;
  • анемії;
  • ішемічна хвороба серця;
  • серцева недостатність.

На проблеми з серцем і судинами зазвичай вказують болю в грудях, набряклість і посиніння шкіри в області кінцівок.

Ураження дихальної системи

Задишка є одним з найбільш частих симптомів бронхіальної астми і респіраторних захворювань. Вона може виникати при пухлинах, кістах і сторонніх тілах в бронхах, а також на тлі пневмо- і гидроторакса.

Діагностика і лікування

Для визначення причини задишки використовують цілий ряд методів діагностики: спірометрію, рентгенографію, ЕКГ і ехо-КГ, УЗД, КТ і т.д. При необхідності хворому також можуть в індивідуальному порядку призначати інші дослідження.

Тактика лікування утрудненого дихання безпосередньо залежить від того, що викликало його появу. Слід розуміти, що у різних хворих схеми терапії можуть кардинально відрізнятися. Тому при виникненні задишки не слід займатися самолікуванням, а краще якомога швидше звернутися до фахівця.