Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВРОСЛИЙ НІГОТЬ (ОНІХОКРІПТОЗ):

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВРОСЛИЙ НІГОТЬ (ОНІХОКРІПТОЗ)

Врослий ніготь (оніхокріптоз)

Врослий ніготь (оніхокріптоз)—стан, при якому пластинка нігтя вростає в нігтьової жолобок, й тим самим призводить до дискомфорту і больових відчуттів.

Найчастіше ніготь вростає на великому пальці ноги. Вростання може бути одностороннім або двостороннім. Якщо залишити врослий ніготь без уваги, це може призвести до поширення запалення на великі ділянки, спровокувати появу таких ускладнень як флегмона, остеомієліт.

Причини оніхокріптозу

Ніготь може вростати з ряду причин:

  • Нігті обрізаються неправильно з заокругленням країв, що може призводити до формування шпори з частини нігтя в кутку нігтьового ложа.
  • Занадто тісне взуття тисне на пальці й тим самим сприяє надлому нігтя, його вростанню і розвитку запального процесу.
  • Нігті вражені грибком. В цьому випадку нігті стають більш ламкі, і це призводить до того, що в нігтьовому валику виявляється осколок нігтя.
  • Травми пальця, які призвели до того, що нігтьова пластина росте неправильно.
  • Плоскостопість та деформація стоп. Також сприяють вростанню нігтьової пластини в плоть.
  • Підвищене потовиділення стоп. Сприяє розм'якшенню тканин, що оточують ніготь.
  • Спадкова схильність. Вигнутість країв нігтьової пластини, що сприяє збільшенню кількості вростання нігтів, може бути закладена в генах.
  • Зайва вага. При великій кількості зайвих кілограмів борозна нігтьового ложа стає глибшою, що сприяє вростання нігтів.
  • Цукровий діабет. В разі наявності цього захворювання порушується кровообіг пальців ніг, що провокує частіші запальні процеси.

Симптоми врослого нігтя

Характерні симптоми врослого нігтя:

  • Почервоніння в області нігтьового ложа, набряк,
  • Відчуття тиску на тканини,
  • Больові відчуття при дотику та тиску,
  • Рідина або гній, які виділяються з пошкодженої області.
  • Тканини навколо врослого нігтя розростаються.

Патологія може мати три стадії розвитку: легку, помірну та важку.

Врослий ніготь може призвести до поширення запального процесу на великі області. Як ускладнення може розвинутися флегмона, остеомієліт кісток ніг, сепсис. Щоб не допустити розвитку цих небезпечних ускладнень, при появі перших ознак врослого нігтя треба звернутися до лікаря.

Діагностика врослого нігтя

Хірург може діагностувати оніхокріптоз за зовнішніми ознаками. Крім того, можуть призначатися загальний аналіз крові, аналіз на цукор та інші дослідження. Робляться аналізи на присутність грибкової інфекції.

Якщо є підозра, що запалення поширилося в більш глибокі тканини, може робитися рентген стопи, щоб перевірити, чи не порушені кістки.

Лікування оніхокріптозу

Лікування врослого нігтя може бути консервативним та хірургічним.

Місцеве лікування— це застосування: ванночок з марганцівкою, примочок з фурациліном та іншими антисептиками. При наявності супутньої грибкової інфекції застосовуються протигрибкові препарати. Також можливе розміщення під бічним краєм нігтя ватного тампона, змащеного маззю, що має ранозагоювальні властивості. Може проводитися корекція нігтьової пластини. Для цього на частину нігтя з зовнішньої сторони накладається спеціальні пластини або скоби, які м'яко вирівнюють ніготь з краю, тим самим дозволяючи вивести ніготь з тканин.

Якщо є захворювання, що провокують вростання нігтя (наприклад, цукровий діабет), приділяється увага їх лікуванню.

Хірургічне лікування може полягати у частковому або повному видаленні нігтя. Проводиться під місцевою анестезією. Сьогодні ефективно лікувати врослий ніготь можна також за допомогою лазерної корекції, яка дозволяє безболісно видалити зайву частину нігтя.

На ранній стадії усунути проблему врослого нігтя можна самостійно. Але якщо ніготь вже вріс досить сильно, то необхідна допомога лікаря.