Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ВІТІЛІГО:

symptoms.symptoms-products

ВІТІЛІГО

Вітіліго

Вітіліго є шкірною патологією, при якій з'являються ділянки шкіри з відсутньою пігментацією. Це відбувається тому, що меланоцити частково або повністю втрачають свої функції, і шкіра знебарвлюється. При прогресуванні захворювання депігментовані плями, що з'явилися, ростуть і зливаються.

Вітіліго реєструється у 1-3% населення планети. Найчастіше патологія розвивається в молодому віці з піком у 20 років, а після 40 років розвиток захворювання практично не спостерігається.

Ця патологія не несе загрози здоров'ю і є насамперед косметичним дефектом.

Причини виникнення вітіліго

Вітіліго належить до групи захворювань, причина походження яких до кінця все ще залишається нез'ясованою. Однак виявлено, що для цієї патології характерна спадкова схильність. Порушення у роботі нервової системи, у метаболічних процесах, у роботі залоз внутрішньої секреції впливають на геном та виявляються у наступних поколіннях.

Крім того, виявлено, що патологія може розвинутися при:

  • аутоімунних порушеннях,
  • сильних стресах,
  • контакті з агресивними речовинами, після сонячних опіків,
  • запальних захворюваннях ШКТ.

Прояви вітіліго

Зазвичай вітіліго проявляється до 20 років. На шкірі виникає пляма, яка позбавлена ​​пігментації, молочного чи білого кольору. При цьому пляма завжди чітко окреслена, часто має навколо гіперпігментацію - ділянку зі згущенням пігменту.

Плями можуть бути великими і маленькими, згодом вони зазвичай ростуть. Зростання може бути швидким, повільним або після періоду бурхливого зростання може повністю припинятися.

Найчастіше плями з'являються на руках, обличчі, шиї, але можуть з'являтися і в інших частинах тіла. Приблизно в половині випадків у людей з вітіліго депігментовані плями виникають у місцях ушкоджень шкіри, порізів, подряпин. У деяких людей з вітіліго можуть знебарвлюватися також волосся на тілі.

Діагностика вітіліго

Для того, щоб точно поставити діагноз «вітіліго», потрібен огляд доктора-дерматолога. Лікар подивиться стан шкіри із застосуванням ультрафіолетової лампи. Це допоможе виключити інші діагнози, які можуть давати подібні симптоми. Важливо провести диференціальну діагностику з меланомою, атиповим дерматитом та іншими хворобами.

Також для остаточного діагнозу потрібно провести біопсію, взяти шматочок депігментованої шкіри та зробити її аналіз.

Можуть також призначатися додаткові дослідження, щоб перевірити, чи немає супутніх аутоімунних та інших захворювань.

Лікування вітіліго

Вітіліго досить погано піддається лікуванню. Якщо плями з депігментацією невеликі і не викликають дискомфорту в людини, то з ними нічого робити не потрібно. Однак людям з діагнозом «вітіліго» слід уникати знаходження на сонці, оскільки на ділянках шкіри, які незахищені меланіном, можуть з'являтися сонячні опіки.

Для уповільнення утворення плям може призначатися вітамінотерапія, ультрафіолетова терапія, лазеротерапія. Для лікування може використовуватися гормональна терапія, креми з глюкокортикоїдами, спеціальні мазі від вітіліго, фототерапія.

В разі виявлення супутніх захворювань обов'язково проводиться їхнє лікування.

Якщо є потреба маскувати пігментні плями на шкірі, для цього можуть застосовуватись спеціальні тональні креми з високим рівнем УФ-захисту.

Самолікування при вітіліго неефективне. Тому якщо депігментація шкіри є для вас проблемою, обов'язково звертайтеся до лікаря, щоб разом знайти можливості для її вирішення.