Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ВІТРЯНКА (ВІТРЯНА ВІСПА):

symptoms.symptoms-products

ВІТРЯНКА (ВІТРЯНА ВІСПА)

Вітрянка (вітряна віспа)

Вітрянка, вітряна віспа або варицелла – гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом варицелла-зостер. Характерна особливість захворювання – це своєрідний бульбашковий висип, що супроводжується інтоксикацією та лихоманкою.

Хвороба має високий ступінь заразності. Зазвичай нею хворіють в дитячому віці (до 15 років), але дорослі теж можуть захворіти за умови, що не перенесли захворювання в дитинстві.

Причини виникнення вітряної віспи

Захворювання викликає вірус Varicella Zoster сімейства герпесвірусів (вірус герпесу 3 типу). Вірус погано переносить зовнішнє середовище та гине від сонячного світла, нагрівання, висушування, тому заразитися ним через побутові предмети проблематично. Однак вірус має підвищену летючість і за деякими даними може поширюватися по повітрю на відстань до 20 метрів. Відповідно основний спосіб передачі хвороби – повітряно-крапельний. Зараження відбувається, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто видихає повітря з вірусом, а інша людина, що знаходиться поряд це вдихає.

Заразним людина є в останні 10 днів інкубаційного періоду та в перші три дні після появи висипу.

Після того, як ви перехворіли на вітрянку, у вас зберігається імунітет на все життя.

Симптоми вітрянки

Інкубаційний період захворювання триває 1-3 тижні. Потім виникає характерний висип. У дітей крім висипу може не з'являтися інших симптомів або ж вони можуть бути в легкій формі.

Дорослі хворіють важче, у них зазвичай спочатку підвищується температура, з'являються сильний озноб, головний біль, ломота, можлива поява нудоти, блювоти. І тільки через кілька днів виникають висипання.

Висип може з'явитися на обличчі, волосистій частині голови, шиї, тулубі, руках, ногах, навіть в ротовій порожнині на слизових і рогівці очей. Спочатку виникає пухирець, наповнений рідиною діаметром 1-4 мм. Потім він поступово засихає, утворюючи корочку. На цьому етапі з'являється сильний свербіж, але якщо почухати та віддерти корочку, то на цьому місці може залишитися виразка, а потім рубець.

Нові висипання можуть з'являтися протягом 3-8 днів, після чого хвороба йде на спад.

Крім типового перебігу захворювання розрізняють також кілька важких форм:

  • Бульозна форма. В цьому випадку бульбашки висипу особливо великих розмірів, на їх місці утворюються виразки, які повільно і погано загоюються.
  • Геморагічна форма. На місці висипу виникає безліч дрібних крововиливів.
  • Гангренозна форма. На місці бульбашок з'являються некротичні процеси.

Ці форми захворювання можуть ускладнюватися міокардитом, лімфаденітом, енцефалітом.

Діагностика вітряної віспи

Зазвичай хвороба діагностується виходячи з клінічної картини. Педіатр або терапевт може «неозброєним оком» впізнати характерний для вітрянки висип.

Однак для уточнення можуть бути призначені додаткові дослідження: загальний аналіз крові, ПЛР або ІФА, аналіз вмісту бульбашок.

Лікування вітряної віспи

Легкі форми вітрянки не вимагають особливого лікування. Лікуватися можна вдома, але обов'язково під контролем лікаря. Рекомендується полегшений графік фізичної активності, рясне пиття, полегшена дієта. При сильному підвищенні температури можна застосовувати жарознижувальні препарати, в основі яких парацетамол.

Для боротьби зі сверблячкою можуть застосовуватися спеціальні мазі та розчини, які наносяться на уражені ділянки. Також можуть рекомендуватися антисептичні розчини, антигістамінні препарати. Після того як захворювання проходить, вірус не знищується повністю, а залишається в організмі в нервових клітинах на все життя. Зазвичай він ніколи більше не заявляє про себе, але в деяких випадках при сильному ослабленні імунітету може виникнути рецидив у вигляді оперізуючого лишаю.