Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВАРИКОЗНІ ВИРАЗКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВАРИКОЗНІ ВИРАЗКИ

Варикозні виразки

Варикозні виразки є відкритою раною, яка не гоїться протягом шести і більше тижнів. Це трофічна виразка, що виникла на тлі варикозного розширення вен. Зазвичай патологія спостерігається на нижній третині гомілки, де спочатку з'являється синюшна пляма, потім на ній з'являються дрібні виразки, які потім поєднуються в одну велику виразку.

Варикозні трофічні виразки вимагають системного лікування, яке може полягати як у хірургічному втручанні, так і в комплексі консервативних методів, що допомагають взяти захворювання під контроль.

Причини появи варикозних виразок

Варикозні трофічні виразки виникають внаслідок прогресування варикозного розширення вен, що призводить до появи венозної недостатності. За хронічної венозної недостатності створюються умови для формування трофічних виразок.

Причини появи варикозного розширення вен: спадкова схильність, слабкість сполучної тканини вен, а також недостатнє закриття клапанів вен, що призводить до застійних явищ у судинах.

В разі застою крові у венах порушується харчування клітин та тканин, вчасно не виводяться продукти розпаду, процеси регенерації сильно сповільнюються. У такому стані будь-яке найменше пошкодження шкіри може призвести до розвитку виразки.

Сприяти появі трофічних венозних виразок можуть: тромбофлебіт, атеросклероз, гіпертонія, цукровий діабет та низка інших патологічних станів.

Симптоми варикозних виразок

Перед появою варикозної виразки зазвичай виникають:

  • набряклість,
  • тяжкість у ногах,
  • нічні судоми,
  • свербіння шкіри,
  • пігментація.

Шкіра стає блискучою, потовщеною, виникає болючість на ураженій ділянці. Потім з'являється білувата ділянка шкіри (біла атрофія). Згодом на цій ділянці виникає виразка. Спочатку виразка вражає поверхневі шари, але з часом розвивається вглиб. Може бути кілька дрібних виразок, які згодом здатні зливатися у велику виразку.

Варикозні виразки часто інфікуються. Як ускладнення можуть розвиватися піодермія та алергічні дерматити, флегмона і навіть сепсис.

Діагностика варикозних трофічних виразок

Якщо виразка виникла на фоні раніше діагностованого варикозу, ставиться діагноз «варикозна трофічна виразка».

Для того, щоб визначити, в якому стані знаходиться венозна система, роблять функціональні проби, ультразвукову діагностику судин ніг, ангіографію, реовазографію. І вже за результатами обстеження підбирають тактику лікування.

Діагностикою та лікуванням венозної недостатності та трофічних виразок займається флеболог.

Лікування варикозних виразок

Лікування варикозних виразок передбачає насамперед лікування захворювання, яке їх викликало - варикозного розширення вен. Для цього призначається медикаментозне лікування, прописуються флеботоніки, антиагреганти та інші лікарські засоби, що покращують стан вен. Можуть призначатися антибіотики.

Безпосередньо трофічні виразки обробляються антисептиками, спеціальними ранозагоювальними мазями. Зазвичай виразки закривають пов'язкою, яку потрібно регулярно міняти.

Досить ефективне лікування лазером. Застосовується ендовазальна лазерна коагуляція. Суть методу в тому, що вену, яка погано працює і провокує формування виразки, випалюють лазером. І це призводить до поступового закриття виразки.

Також може застосовуватись радіочастотний метод лікування. В цьому випадку на вену впливають мікрохвилями, внаслідок чого вона «закривається» і трофічна виразка поступово стягується.